Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Alle informatie over het kiezen van de juiste warmtepomp.

Welke warmtepomp heb ik nodig? Dit is een goede vraag. Er bestaan namelijk verschillende soorten en het is wel fijn als je weet wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel vind je hier meer informatie over en kun jij nagaan welke warmtepomp het beste bij je past. 

Vaak gekozen warmtepompen

Je hebt een aantal soorten warmtepompen en dat zijn de hybride warmtepomp, de bodemwarmtepomp en de lucht/water warmtepomp. We leggen je over iedere soort meer uit, zodat jij weet welke keuze jij het beste kunt maken. Ontdek welk type warmtepomp er bij je past. Dit kunnen hybride warmtepompen zijn, of een monoblock warmtepomp of misschien wel een lucht lucht warmtepomp.

Welke warmtepomp heb ik nodig

Hybride warmtepomp

Woningen na het jaar 2000 kunnen gebruik maken van een hybride warmtepomp, de woningen die ervoor zijn gebouwd zijn vaak niet geschikt. Als je minder gas wil verbruiken is de overstap naar hybride een goede keuze. Dankzij een extra warmtegenerator wordt de stookwerking aangevuld. Dit is dan een CV ketel. Een warmtepomp gebruikt veel stroom en dan zal het gasverbruik dalen. De voordelen van een hybride warmtepomp zijn groot. Het is een goedkope investering, het is eenvoudig toe te passen, de centrale verwarming kan behouden worden, het werkt efficiënt en het kan voor bestaande en nieuwbouwwoningen.

Lucht/water warmtepomp

Dit is weer een ander model en hier wordt heel veel voor gekozen. De energie wordt bij deze soort pomp uit de buitenlucht gehaald en het wordt dan via een proces omgezet naar warm water. Dit kan dan in je woning worden gebruikt. Het kan ook nog als tapwater worden gebruikt en ook als vloerverwarming. Deze pomp wordt gezien als monovalente werking. Dit wil zeggen dat deze pomp de enige warmtegenerator van de woning is. Het werkt helemaal op elektriciteit. Je moet het rendement van de warmtepomp goed in de gaten houden. Als het koud is, dan is er meer energie nodig dan in andere perioden. Voordelen aan dit model zijn de realistische terugverdientijd, de reductie van energiekosten en CO2 uitstoot en er zijn vaak subsidies beschikbaar.

Bodemwarmtepomp

Dit is een gesloten systeem. Je moet daarvoor wel grondboringen laten doen en het kost je dus ook meer als het over de investering gaat. Het wordt vaker bij nieuwbouwwoningen toegepast. Er worden pijpen in de grond geplaatst, tot wel 150 meter diep. Het zorgt voor een hoog en constant rendement. Er wordt door de pomp een bodemwarmtewisselaar gebruikt en zo kan hij de warmte aan de bodem onttrekken en omzetten in energie.

Je weet nu welke soorten er zijn, ga dan na wat het benodigde vermogen is en kijk wie bijvoorbeeld ene hybride warmtepomp installeren kan. Door alle verschillende soorten warmtepompen is het misschien lastig kiezen, maar als je graag warm tapwater wil en je cv ketel minder wil gebruiken, dan is het een goede keuze. Een warmtepomp werkt goed en je gaat er alleen maar op vooruit als je daarvoor kiest. Alles verwarmen, ontdek zelf welke standaard warmtepomp voor jouw woning geschikt is en houd dan de hoeveelheid stroom in de gaten. Is het een vergelijkbaar rendement? Doordat er verschillende varianten zijn, heb jij nu de tijd om uit te zoeken of een elektrische warmtepomp de beste optie is of misschien toch een mechanisch ventilatiesysteem.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Welke warmtepomp heb jij nodig? Laat je adviseren

Om de vraag ‘welke warmtepomp heb ik nodig’ goed te beantwoorden, is advies op maat belangrijk. Met de bovenstaande informatie heb je een goed beeld gekregen over de mogelijkheden. Daarnaast is het slim om meerdere warmtepomp specialisten met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de opties die je hebt.

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden