Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Water water warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Deze warmtepomp wordt voornamelijk gebruikt bij bedrijven. Een water-water warmtepomp gebruikt de warmte uit het grondwater om je pand, huis of bedrijf te verwarmen. Dit type geothermisch systeem staat bekend om zijn efficiëntie en biedt het hoogste rendement onder de warmtepompen. Alleen zitten hier nog wel wat haken en ogen aan, en is het voor gewone woningen meestal niet geschikt. Ook zijn de kosten aan de hoge kant. Wij vertellen je alles het gebruik en de werking, kosten, voordelen, en aandachtspunten van de water-water warmtepomp. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een goede keuze te maken.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Deze soort warmtepomp is een stuk complexer en voor veel mensen minder geschikt. Het is dus belangrijk om te weten hoe deze soort warmtepomp werkt. De kern van de water-water warmtepomp zijn twee specifiek geboorde putten; één voor het oppompen van grondwater en één voor het terugvoeren van afgekoeld water. De dieptes liggen meestal tussen de 20 tot 150 meter afhankelijk van de bodem. Hoe de bodem is opgebouwd kan veel invloed hebben op de installatie. Het opgepompte grondwater draagt de warmte over aan de verdamper van de warmtepomp. Na warmteafgifte wordt het water via de retourput teruggebracht in de bodem.

Het systeem is zodanig ontworpen dat er geen luchtcontact is met het water om oxidatie en kalkvorming te voorkomen. Een kleine hoeveelheid elektriciteit activeert de warmtepomp, die de warmte uit het grondwater haalt en deze verhoogt voor huisverwarming en warm tapwater.

Water-water warmtepomp

De verschillende bronnen

De meest gangbare bron voor een water-water warmtepomp is momenteel de verticale gesloten bodemcollector. Deze gesloten bron is uitermate geschikt voor zowel koeling als verwarming, heeft een hoog rendement en is onafhankelijk van de buitentemperatuur. Bovendien neemt deze bron relatief weinig ruimte in beslag, waardoor het ideaal is voor woningen met een beperkte tuinoppervlakte.Een verticale open bron gebruikt grondwater als bron. De warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater en pompt het terug naar de bron met een lagere temperatuur.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Hoe komt deze warmte in de bodem terecht?

Eigenlijk is bodemwarmte gewoon zonne-energie die in de aarde is opgeslagen. Wanneer de zon sterker begint te schijnen in het voorjaar en op vooral op warme zomerdagen, wordt er steeds meer warmte onder het aardoppervlak vastgehouden. Naarmate de temperatuur stijgt, dringt deze warmte dieper door in de bodem. Bodemwarmte is te vinden tot wel 100 meter onder het aardoppervlak en zelfs tot 300 meter diep in het grondwater. Tegen het einde van de zomer is er genoeg energie in de bodem opgeslagen om je huis comfortabel en duurzaam te verwarmen met zonne-energie tot de volgende zomer. Een water water warmtepompsysteem kan dus op een duurzame manier warmte onttrekken van de bodem.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Voordelen van een water-water warmtepomp

Hoog rendement: Het belangrijkste voordeel van deze soort warmtepomp is het rendement. De constante temperatuur van het grondwater (rond de 10-15°C, onafhankelijk van het seizoen) zorgt voor een hoge efficiëntie. Voor bedrijven is dit indien mogelijk dus een goede keuze!

Multifunctioneel watergebruik: Het opgepompte water kan eventueel ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als water voor het toilet.

Natuurlijke koeling: In de zomer kan het systeem je woning koelen door gebruik te maken van de lagere temperatuur van het grondwater, bekend als ‘natural cooling’. Het is dus ook nog een multi functioneel.

Aandachtspunten bij een water-water warmtepomp

Vergunningen en heffingen: Voor deze warmtepomp heb je een vergunning nodig. Zowel voor het oppompen van grondwater, maar ook voor het betalen van een grondwaterheffing. Voor het teruggeleide water kan vaak een vrijstelling worden verkregen.

Kosten voor het boren: De kosten voor de noodzakelijke boringen kunnen oplopen tot ongeveer €8000, al wordt dit op termijn gecompenseerd door de energiebesparing.

Extra kosten voor diepe boringen: Dieper gelegen grondwater vereist diepere boringen, wat de kosten en het energieverbruik voor het oppompen verhoogt. Per situatie kan dit dus verschillen.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

De kosten van een water water warmtepomp

De prijs van een water-water warmtepomp ligt niet laag en schommelt doorgaans rond de €15.000. Ondanks deze initiële investering biedt dit type warmtepomp een hoog constant rendement en een aantrekkelijke terugverdientijd. Bovendien zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de kosten te verlagen, zoal de investeringssubsidie. Natuurlijk speelt ook de ecologische impact een rol, aangezien het systeem zeer goed is voor het milieu. Je kunt hiermee niet alleen zorgen voor verwarming, maar ook voor passieve koeling. Het elektriciteitsverbruik van de pomp en compressor kan zelfs worden gecompenseerd door zonne-energie van zonnepanelen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de warmtepomp te integreren met bestaande systemen om zo efficiënt mogelijk energie te besparen. Het is daarom verstandig om verschillende aanbiedingen van installateurs te vergelijken om een op maat gemaakt en rendabele warmtepompinstallatie te vinden voor maximaal comfort.