Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Alle informatie over kosten voor verschillende warmtepompen inclusief installatie

Het installeren van een warmtepomp is een slimme en snelle manier om je huis duurzamer te maken en je energiekosten te verlagen. Aangezien we in Nederland steeds duurzamer moeten worden, is het ene goede keuze om nu al de stap te maken. Echter kunnen de kosten van een warmtepomp sterk variëren. Je zult van te voren dus goed moeten afwegen wat het kost, en hoe het zit met de opbrengsten. Afhankelijk van het type warmtepomp en installatie kunnen de prijzen verschillen. Wij vertellen je daarom meer over de verschillende soorten warmtepompen en beantwoorden de vraag: Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van de combinatie tussen de kracht van een lucht-water warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel. Dit is een populaire keuze, een hoop mensen kiezen dan ook voor de hybride optie. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, waarbij de warmtepomp voornamelijk voor de verwarming zorgt en de cv-ketel bijspringt wanneer het erg koud is. Het is dus een veelzijdig systeem, dat geschikt is voor verschillende situaties.

Het systeem schakelt tussen de warmtepomp en de ketel, afhankelijk van de buitentemperatuur en hoeveel warmte er nodig is, dit zorgt voor het zo efficiënt gebruik maken van de energie. De cv-ketel springt ook bij om warm water te leveren in de badkamer en keuken. Kortom, een goed systeem dus, dat in veel huishoudens al snel de eerste keuze is!

Kosten: De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €7.500 en €15.000, inclusief installatie. Als we dit vergelijken met de kosten voor andere warmtepompen, is deze optie dus relatief betaalbaar.

Kosten van een warmtepomp inclusief installatie

Wat kost een bodem-water warmtepomp inclusief installatie?

Grond water warmtepompen maken gebruik van de stabiele temperatuur van de grond. Dit type is ook wel bekend als een geothermische warmtepompen. Grond water warmtepompen onttrekken warmte uit de bodem. Het zorgt dus wederom voor een effectief gebruik van de energie. Dit type geothermische warmtepomp kan warmte uit de grond onttrekken via horizontale collectoren of verticale boringen. De kosten inclusief installatie zijn echter wel een stukje duurder dan bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

Kosten: De kosten voor een grond water warmtepomp liggen tussen de €17.500 en €30.000, inclusief installatie. Vooral de installatie heeft veel invloed op de prijs. Er kan namelijk op verschillende manieren geboord worden.

Wat kost een water-water warmtepomp inclusief installatie?

Deze soort warmtepomp zien we minder vaak voorbij komen. Het is namelijk alleen in specifieke gevallen geschikt. Water-water warmtepompen halen energie uit grondwater door middel van een open systeem met twee putten: één voor het oppompen van water en één voor het terugvoeren. Zoals de naam het al zegt heb je in dit geval natuurlijk wel een sloot, rivier of meer nodig in de buurt. Ook kan de water-water warmtepomp worden gebruikt om cv-water te verwarmen.

Kosten: De kosten voor een water-water warmtepomp variëren tussen de €12.500 en €20.000, inclusief installatie. Net zoals bij de bodem water water warmtepomp heeft de installatie veel invloed op de prijs.

Wat kost een lucht-water warmtepomp inclusief installatie?

Zoek je naar een optie die goed te betalen is? Dan is de lucht water warmtepomp mischien wel een goede optie. Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om zowel je woning als sanitair water te verwarmen. Het systeem kan dus voor vrijwel iedere woning gebruikt worden. Een warmtepomp verbruikt minder fossiele brandstoffen dan een cv-ketel, dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten. Uiteindelijk is het doel van bijna iedereen om zoveel mogelijk te besparen met een lage investering, daarom is dit een goede optie. Dit type warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit en is relatief eenvoudig te installeren. Vooral als we het vergelijken met andere modellen.

Kosten: De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen tussen de €5.000 en €10.000, inclusief installatie. Doordat het systeem simpel te installeren is, zijn de kosten dus ook een stuk lager.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp inclusief installatie?

Een lucht-lucht warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een lucht-water warmtepomp, maar verspreidt verwarmde of gekoelde lucht direct in je leefruimte. Ook is dit een eenvoudig systeem, dat veel gebruikt wordt bij nieuwbouwwoningen. Dit systeem kan ook gebruikt worden als hoofdverwarming of airconditioning. Erg handig, relatief goedkoop en dus voor veel mensen een goede keuze.

Kosten: De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €7.500, inclusief installatie. Dit type warmtepomp is vooral geschikt voor kleinere, goed geïsoleerde woningen.

Aanvullende kosten

Uiteraard zijn de kosten opgebouwd uit de warmtepomp zelf en de installatie kosten. Alleen hier stopt het niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Goede isolatie is belangrijk voor de efficiëntie van een warmtepomp. Wanneer je dus kiest voor een warmtepomp, is het slim om naar meer mogelijkheden te kijken voor het verduurzamen van je woning. Zo kun je alles in een keer goed aanpakken.

Subsidies en terugverdientijd

De Nederlandse overheid biedt subsidies aan via de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je kunt hierdoor flink besparen, en een stuk sneller je investering terug verdienen. Deze subsidies kunnen een aanzienlijk deel van de kosten dekken, waardoor de investering aantrekkelijker wordt. Het is dus zeker slim om te kijken naar de laatste mogelijkheden.

Subsidies: Afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp kunnen de subsidies verschillen. Dit is echt persoonsgebonden en afhankelijk van meerdere factoren. Voor een hybride warmtepomp kan de subsidie bijvoorbeeld rond de €1.500 liggen, terwijl dit voor een volledig elektrische warmtepomp kan oplopen tot €4.000. Wij adviseren je altijd om je goed te laten adviseren door een warmtepomp expert!

Terugverdientijd: De gemiddelde terugverdientijd warmtepomp ligt tussen de 8 en 15 jaar, afhankelijk van de specifieke situatie en de hoogte van de ontvangen subsidie. Wanneer je de opbrengsten en kosten gaat afwegen, is het slim om te kijken hoe je de terugverdientijd zo laag mogelijk kan houden. Een goed geïsoleerde woning en stijgende energieprijzen kunnen de terugverdientijd verder verkorten.

Wanneer je keist voor een warmtepomp, draag je bij aan een beter milieu. Echter is waarschijnlijk de besparing op je energierekening nog een stuk belangrijker voor je huishouden.. Hybride warmtepompen zijn een goede optie voor minder goed geïsoleerde woningen, terwijl volledig elektrische en bodem warmtepomp geschikt is voor goed geïsoleerde huizen. Aangezien er zoveel dingen zijn om rekening me te houden, zul je goed na moeten denken en advies in moeten winnen over de mogelijkheden. Vergeet niet om de beschikbare subsidies mee te nemen in je beslissing om de totale kosten te verlagen en de terugverdientijd te verkorten.

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden