Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Sinds de afgelopen jaren mensen steeds meer aan het verduurzamen zijn, horen we ook steeds meer over de warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een efficiënte manier om warmte te verkrijgen uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, de aarde of grondwater, waarbij het gebruik maakt van aanzienlijk minder elektriciteit dan de verwarmingssystemen die vroeger veel gebruikt werden. Het is dus een goede manier om direct te gaan besparen op je energierekening. Wil je weten hoe een warmtepomp werkt en wat de voordelen zijn als je een warmtepomp aanschaft? Lees dan verder!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp biedt een efficiënte oplossing voor het verwarmen van je huis op een duurzame en energiezuinige manier. Het water dat je gebruikt in je badkamer en keuken, tuin en zelfs je zwembad wordt verwarmt zonder de hoge kosten die je gewend bent. Bovendien kunnen sommige modellen je huis tijdens warmere maanden ook koelen, het is dus ook nog eens multifunctioneel. Dit systeem haalt ongeveer 80% van zijn energie uit natuurlijke bronnen (zoals lucht, aarde of grondwater) en gebruikt elektriciteit voor de resterende 20%. Het is een goede optie voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen.

Er zijn een aantal verschillende soorten warmtepompen te krijgen, die verschillen in de bron van warmte en het systeem waarmee de warmte wordt afgegeven aan de woning. Per situatie kan het verschillen welke warmtepomp geschikt is voor jou. Deze apparaten zijn niet alleen efficiënt met netstroom, maar kunnen zijn ook nog eens een geweldige combinatie met zonne energie voor een nog groenere energievoorziening. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor een all electric warmtepomp.

warmtepomp

Wanneer is een warmtepomp een goede keuze?

Het klinkt allemaal erg goed als je de voordelen hoort van een warmtepomp, maar is dit eigenlijk wel voor iedereen geschikt? Moet je wel een warmtepomp kopen? Wij vertellen je wanneer het een goede keuze is! Een warmtepomp is vooral voordelig in de volgende situaties:

  • Voor het verduurzamen van je woning: Een warmtepomp is een uitstekende stap richting een duurzamere woning en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Voor veel mensen is dit niet direct de hoofdreden, maar wel een mooie bijkomstigheid
  • Verwarming op lage temperatuur: Hybride warmtepompen zijn ideaal in combinatie met vloer- of wandverwarming en radiatoren die op lage temperatuur werken. Maak je hier al gebruik van? Dan kan overstappen naar een warmtepomp veel voordelen bieden.
  • Voor goed geïsoleerde huizen: Natuurlijk is isoleren altijd een goede optie, en wanneer je dit gedaan hebt, kan een warmtepomp extra voordelen bieden. Zowel nieuwe als energiezuinig gerenoveerde woningen profiteren optimaal van de efficiëntie van een warmtepomp voor het verwarmen van ruimtes en water. Een warmtepomp zorgt dus voor een hoop voordelen.
  • In combinatie met zonnepanelen: Ga voor extra duurzaam en combineer zonnepanelen met een warmtepomp! Zelf opgewekte elektriciteit via zonnepanelen gebruiken voor je warmtepomp maximaliseert de duurzaamheid van je verwarmingssysteem en zorgt ervoor dat je nog energiezuiniger bent. Kies hiervoor wel het juiste type warmtepomp.
  • Voor het verwarmen van je zwembad: Een warmtepomp is een effectieve en duurzame optie om je zwembad te verwarmen, waardoor je langer van het zwemseizoen kunt genieten. Een warmtepomp gecombineerd met een zwembad kan dus ideaal zijn.
  • CV ketel vervangen: Tegenwoordig zien we al steeds meer mensen die op zoek zijn naar een vervanging voor hun huidige CV-ketel. Voor wie nog een oude CV of HR-ketel heeft die aan vervanging toe is, biedt een volledig elektrische warmtepomp een milieuvriendelijk alternatief met hoge efficiëntie en laag energieverbruik. Deze worden ook well all electric warmtepompen genoemd.

Het kiezen voor een warmtepomp is een slimme investering in zowel comfort als duurzaamheid. Hierboven is te zien dat het in combinatie met andere opties om je woning te verduurzamen zoals isolatie en zonnepanelen een goede keuze is. Je zult op de lange termijn energiekosten besparen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu hebben, het is dus een win-win situatie!

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp biedt een scala aan voordelen die zowel economisch als ecologisch gunstig zijn. Een warmtepomp verbruik minder energie en je milieu impact is een stuk lager. Deze manier van je huis verwarmen brengt verschillende voordelen.

Energie besparen

Ten eerste levert een warmtepomp aanzienlijke besparingen op energiekosten op doordat het voor 80% gebruikmaakt van omgevingswarmte en slechts voor 20% van elektriciteit. Wist je dat dit resulteert in een efficiëntie die vier keer hoger is dan traditionele verwarmingssystemen? Deze besparing kan enorm zijn. Een gemiddeld gezin dat een warmtepomp gebruikt kan tot wel €858 per jaar besparen.

Groene stroom

Daarnaast is er minder CO2-uitstoot. Warmtepompen maken voornamelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De warmtepomp past perfect met zonnepanelen of een zonneboiler en zo kun je je woning volledig verwarmen met groene energie. Bovendien elimineert het de noodzaak voor opslag van stookolie en de aansluiting voor gas.

Veelzijdig

Warmtepompen zijn veelzijdig. Je kunt de meeste warmtepompen gebruiken met diverse verwarmingssystemen, waaronder vloer-, muur-, en plafondverwarming. Verder kun je ze gebruiken voor het verwarmen van sanitair water en zwembaden. Hierdoor ontstaat er een constant aangename temperatuur in huis, vooral in combinatie met lage temperatuurverwarming.

Passieve koeling

Verder bieden warmtepompen ook de mogelijkheid tot passieve koeling in de zomer. Het zal een stuk comfortabeler zijn, zonder de kosten van een airconditioningsysteem. Je hebt dus niet alleen verwarming tijdens koude winterdagen, maar ook koeling tijdens de zomerdagen.

Weinig onderhoud

Een ander voordeel is dat er weinig onderhoud nodig is. Toch verlengen periodieke inspecties door experts de levensduur van de warmtepomp en dit verbeterd ook de efficiëntie ervan. Het is geen grote investering, maar vooral een duurzame investering.

Betere energieprestatie

Daarnaast leidt de installatie van verschillende warmtepompen tot een stijging van de energieprestatie van een woning. In combinatie met goede isolatie, dubbel glas en vloerverwarming, is de benodigde elektriciteit van een woning een stuk minder. Dit resulteert in een hogere woningwaarde en meer interesse van potentiële kopers.

Subsidies

Tot slot zijn er diverse stimulansen om te investeren in warmtepompen. Denk aan de investeringssubsidie duurzame energie en verlaagde btw-tarieven. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor milieubewuste huiseigenaren.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Verschillende soorten warmtepompen en de kosten

Wanneer je je al een beetje hebt verdiept in de warmtepompen, zul je zien dat er verschillende soorten te krijgen zijn. Warmtepompen staan erom bekend energiezuinig te zijn, doordat ze warmte halen uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, de bodem, of het grondwater. Afhankelijk van de warmtebron en het systeem waarmee de warmte wordt overgedragen, zijn er verschillende soorten warmtepompen te kringen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, met hierbij de gemiddelde kosten.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel. Het systeem kiest automatisch de meest efficiënte verwarmingswijze afhankelijk van de omstandigheden. Deze optie is bijzonder geschikt voor renovaties van minder goed geïsoleerde woningen en biedt een balans tussen hoge efficiëntie en lagere installatiekosten.

Gemiddelde kosten: Tussen de €7.500 en €15.000

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is over het algemeen een stukje goedkoper dan de andere soorten. Dit systeem zuigt buitenlucht aan om de binnenlucht te verwarmen en verspreidt deze via één of meer binnenunits. In de zomer kan het systeem omgekeerd werken en fungeren als airconditioning door koelere lucht te verspreiden. Voor veel mensen is dit een groot voordeel!

Gemiddelde kosten: Tussen de €4.000 en €7.500

Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit grondwater om je verwarmingssysteem van warm water te voorzien. Qua prijs ligt deze een beetje tussenin. Het is een efficiënt systeem, alleen de aanleg is iets complexer. Doordat de aanleg lastiger is, kiezen mensen minder snel voor deze optie. De installatie vereist het boren in de grond, wat het een duurdere optie maakt. De constante temperatuur van het grondwater zorgt echter voor een hoog rendement en een relatief snelle terugverdientijd. Het is dus afwegen of deze optie voor jou geschikt is.

Gemiddelde kosten: Tussen de €12.500 en €20.000

Grond-water warmtepomp

Dit type pompt warmte uit de aardbodem, waarvoor een netwerk van buizen horizontaal of verticaal in de grond wordt gelegd. Wederom qua installatie is dit weer een complexer geval, maar wanneer het er eenmaal ligt zul je lang profiteren van de voordelen. De effectiviteit hangt af van de diepte en de samenstelling van de bodem. Dit systeem vergt weinig onderhoud na installatie.

Gemiddelde kosten: Tussen de €17.500 en €30.000

Lucht-water warmtepomp

Deze optie zien we bij veel mensen, gezien de effectiviteit en de relatief lage kosten. Deze warmtepomp trekt warmte uit de buitenlucht voor de verwarming van water gebruikt in centrale verwarmingssystemen, sanitair water of zwembadwater. Het rendement is variabel door de veranderende buitentemperaturen, maar installatie is eenvoudiger en voordeliger omdat grondboringen niet nodig zijn.

Gemiddelde kosten: Tussen de €5.000 en €10.000

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Welke warmtepomp kies jij?

Het kiezen van de best warmtepomp voor jouw specifieke omstandigheden hangt af van diverse factoren zoals de kenmerken van je huis, je financiële mogelijkheden en je energiebehoeften. Het is daarom altijd slim om in gesprek te gaan met een specialist zodat je al je vragen kunt stellen.

Geothermische warmtepompen, zoals die welke warmte uit water of de grond halen (water-water en grond-water systemen), zijn doorgaans het meest geschikt voor woningen die vanaf de grond opgebouwd. Hieraan zie je al dat een warmtepomp echt goed moet aansluiten op de soort woning die je hebt. Mocht je huis niet optimaal geïsoleerd zijn of wens je de bestaande verwarmingselementen zoals radiatoren te behouden, dan biedt een hybride warmtepomp een goed alternatief. Deze combineert de efficiëntie van een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een traditionele cv-ketel.