Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Warmtepomp verplicht

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Met het oog op een duurzamere toekomst en de toenemende kosten van fossiele brandstoffen, wordt er in Nederland steeds meer nadruk gelegd op het belang van groene energie. Van zonnepanelen en isolatie tot warmtepompen, er zijn een hoop mogelijkheden. Maar hoe zit het nu precies met de verplichtingen en de regels? Wij vertellen je meer over de (hybride) warmtepomp, dit is een belangrijke onderdeel binnen de energietransitie. Op welke momenten wordt de installatie van een warmtepomp een vereiste, en wanneer is het niet meer mogelijk om voor andere verwarmingsopties te kiezen? Hier volgt een uitgebreid overzicht.

Hoe zit het met de huidige wet en regelgeving?

Vanuit de overheid zien we dat het verduurzamen van je woning steeds meer gestimuleerd wordt. Maar ook zien we meer dingen voorbij komen over verplichtingen, wat houdt dit in Nederland precies in? Is er sprake van een verplichting om een warmtepomp te installeren, of ligt de situatie anders? Hier een overzicht van de belangrijkste punten:

Vanaf 2022 geldt er bij ingrijpende renovaties een verplichte minimale bijdrage aan hernieuwbare energie. Hoewel dit per geval nog wel kan verschillen, is het wel slim om hier rekening mee te houden. Dit betekent dat als je in 2023 besluit om meer dan een kwart van de buitenkant van een gebouw te renoveren, je te maken krijgt met strengere eisen voor hernieuwbare energie. Een van de manieren om hieraan te voldoen is door het installeren van een warmtepomp, als je van plan bent je verwarmingssysteem te vernieuwen of uit te breiden. Daarnaast is het buiten de regelgeving om natuurlijk altijd slim om te denken aan het verduurzamen van je woning als je gaat renoveren.

In 2026 wordt de installatie van een warmtepomp verplicht bij de vervanging van de cv-ketel. Naast dat het verplicht is, is dit vaak ook een betere keuze, zowel voor de duurzaamheid van je woning, als je portemonnee. Hierbij heb je de keuze tussen een hybride of volledig elektrische warmtepomp, of aansluiting op een stadsverwarmingsnet. Het streven is om tegen 2030 in bestaande woningen minstens een miljoen hybride warmtepompen te hebben geïnstalleerd.

Warmtepomp verplicht

Wanneer is een warmtepompt hoe dan ook verplicht?

Wanneer is de installatie van een warmtepomp noodzakelijk? Je vraagt je misschien af hoe deze regelgeving invloed heeft op jouw situatie. Hieronder bespreken we wanneer het nodig is om een warmtepomp te plaatsen:

1. Warmtepomp verplicht bij grote renovatie

Bij een grote renovatie van minimaal 25% van de buitenkant van je woning, die bovendien vergunningsplichtig is, ben je sinds 1 februari 2022 verplicht om een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken. Het is in veel gevallen slim om aan deze verplicht te voldoen door een warmtepomp te laten plaatsen, maar er zijn ook andere opties. Dit kan in ieder geval door het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Zo zul je je gemiddelde gasverbruik ook kunnen verminderen of zelfs elimineren.

De specifieke hoeveelheid hernieuwbare energie die opgewekt moet worden, hangt af van de verhouding tussen het dakoppervlak en de vloeroppervlakte na de renovatie, wat een ingewikkelde berekening kan zijn. Een erkend installateur kan je hierin adviseren en begeleiden. Zorg ervoor dat je voordat je begint met de renovatie al een plan hebt voor het verduurzamen van je woning. Er komen natuurlijk ook kosten bij kijken, hier wil je goed op voorbereid zijn. Je denk misschien dat hier hoge kosten bij komen kijken, maar uiteindelijk zorgt het voor een lagere energierekening, zelfs over tien jaar.

2. Warmtepomp verplicht bij CV ketel vervangen

CV ketels zullen de komende jaren steeds meer verdwijnen uit onze huizen. Als je van plan bent om in 2024 je cv-ketel te vervangen, is het nog niet verplicht om over te stappen op een (hybride) warmtepomp, natuurlijk kan het wel slim zijn om toch alvast de overstap te maken. Deze verplichting gaat pas in vanaf 2026. De overheid is momenteel bezig met het vaststellen van de definitieve normen voor deze regelgeving, die vóór 2026 afgerond moet zijn. De komende tijd zullen hier dus nog wel wat ontwikkelingen zijn. Hiermee worden de duurzaamheid eisen voor verwarmingssystemen verhoogd, wat zorgt voor duidelijkheid voor zowel installateurs, leveranciers als huiseigenaren. Houd de ontwikkelingen dus goed in de gaten als je in de komende jaren een nieuwe CV ketel nodig hebt!

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Kies nu alvast voor een warmtepomp!

Staat de vervanging van je CV ketel op de planning? Overweeg dan zeker een warmtepomp voor je huisverwarming. Je zult hierdoor direct profiteren van de vele voordelen. Afhankelijk van je situatie en wensen, kun je kiezen uit verschillende soorten warmtepompen. Hieronder hebben we de opties die jouw huis niet alleen warmer, maar ook groener kunnen maken op een rij gezet. Per geval kan het verschillen wat de beste optie is.

De veelzijdige hybride warmtepomp

Wanneer we het hebben over een warmtepomp, zien we dat veel mensen direct neigen naar een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp bestaat al een tijdje en is in de meeste gevallen een goede optie. Dit systeem, dat de krachten van een warmtepomp met een traditionele gasgestookte ketel combineert, biedt flexibiliteit en is ook nog eens effectief en energiezuinig. Daarnaast vallen de kosten ook nog mee in vergelijking tot andere warmtepompen. Het is dan ook ideaal voor renovatieprojecten. Deze warmtepomp kan eenvoudig geplaatst in combinatie worden met je huidige centrale verwarmingssysteem.

Gemiddelde kosten: Tussen de €7.500 en €15.-00

De efficiënte lucht-water warmtepomp

De licht-water warmtepomp is voor veel huishoudens een goede keuze. Voor diegenen die hun huidige cv-systeem willen upgraden, geen centrale verwarming hebben, of zoeken naar een gasvrij alternatief, is de lucht-water warmtepomp een uitstekende keuze. De kosten van deze warmtepomp vallen ook mee en het biedt een hoop voordelen. Dit type haalt warmte uit de buitenlucht om het water voor je cv en sanitair te verwarmen. Het is een praktische oplossing als grondboringen niet haalbaar of te kostbaar zijn.

Gemiddelde kosten: Tussen de €5.000 en €10.000

De duurzame geothermische warmtepomp

Een van de meer complexe systemen waarbij het aanleggen een stuk lastiger is, is de geothermische warmtepomp. Bij de bouw van een nieuw huis met voldoende ruimte voor grondboringen, biedt een geothermische warmtepomp de meest duurzame oplossing. Het is qua kosten aan de dure kant, maar wanneer je dit systeem hebt, profiteer je wel van veel voordelen. Dit systeem benut de constante temperatuur van de aarde of het grondwater door middel van een horizontaal of verticale buis om je huis te verwarmen.

Gemiddelde kosten: Tussen de €17.500 en €30.000

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Hybride warmtepomp verplicht? Dat niet, maar wel een slimme keuze!

Hoewel op dit moment in Nederland de aankoop van een warmtepomp nog niet strikt verplicht is, zal dit vanaf 2026 veranderen. Wij raden dan ook iedereen aan om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden. In de toekomst wordt afhankelijk van je situatie, de aanschaf van minimaal een hybride warmtepomp een vereiste. Het is dan ook slim om hier vast op voorbereid te zijn, aangezien je nu al flink kunt profiteren van de voordelen.

Maar ook nu al is het kiezen voor een warmtepomp een slimme zet. Deze systemen zijn belangrijk in de overstap naar een duurzamere energievoorziening, samen met andere oplossingen zoals lage temperatuur verwarming, zonnepanelen, zonneboilers en natuurlijke een goede isolatie.

Voor meer informatie over de vereisten rond warmtepompen en persoonlijk advies, raden we aan om contact op te nemen met een erkende installateur. Je kunt eenvoudig een offerte via ons aanvragen zodat je snel duidelijkheid hebt over de kosten. Zij kunnen je alles vertellen over de nieuwste regelgeving, adviseren op basis van je persoonlijke situatie en zorgen voor een vakkundige installatie. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Hoe gaat de installatie van warmtepompen in zijn werk?

De installatie van een warmtepomp is een nauwgezet proces dat begint met de voorbereiding van de woning en de keuze van het juiste type warmtepomp. Het is een goed idee om de woning goed te isoleren voordat je begint, aangezien dit de efficiëntie van de warmtepomp ten goede komt. Dit omvat vaak isolatie van het dak, de vloeren en de spouwmuur, evenals het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas. Vervolgens wordt het type warmtepomp gekozen op basis van de specifieke behoeften van de woning en het beschikbare budget. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals hybride warmtepompen, lucht/water warmtepompen, lucht/lucht warmtepompen, bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen.

Nu kan de installatie beginnen. Voor nieuwbouwwoningen worden vaak water/water warmtepompen aanbevolen vanwege hun hoge rendement en constante brontemperatuur. Voor bestaande woningen kan een lucht/water warmtepomp of hybride warmtepomp een goede keuze zijn, vooral in combinatie met goede isolatie. Allereerst wordt de warmtepompunit, de buitenunit en eventuele binnenunits geplaatst. Vervolgens worden deze aangesloten op de nodige leidingen en elektrische bekabeling. Het is een goed idee om een ​​warmteverliesberekening uit te voeren om de juiste capaciteit van de warmtepomp te bepalen. Schakel een professional in voor advies over de warmtepompen en wat te doen met de bestaande cv ketel. Zij kunnen de installatie professioneel uitvoeren, of dat nu gaat om een hybride warmtepomp, elektrische warmtepomp of een ander type.