Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Warmtepomp subsidie

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Op het moment dat je kiest voor een warmtepomp wil je natuurlijk ook weten hoe het zit met de kosten en subsidies. Wanneer je kies voor de installatie van een warmtepomp met behulp van een gecertificeerd installatiebedrijf, kun je in aanmerking komen voor diverse subsidies, zoals de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en eventueel lokale subsidies van je gemeente. Bij veel mensen kan dit de reden zijn om ook de overstap te maken. Daarnaast zijn er financieringsmogelijkheden zoals de Energiebespaarlening of een groene hypotheek, die je investering in een warmtepomp nog aantrekkelijker kunnen maken. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om de kosten voor je warmtepomp zo laag mogelijk te houden. Wil jij ook een subsidie aanvragen en er meer over weten? Wij vertellen je alles over de mogelijkheden!
Warmtepomp subsidie

Investeringssubsidie duurzame energie voor warmtepompen

Dit is de meest populaire subsidie voor iedereen die een warmtepomp wil laten plaatsen, of dat nu een all electric warmtepomp, hybride warmtepomp of een andere soort warmtepomp is. De ISDE helpt bij het versneld terugverdienen van je investering in bijvoorbeeld een warmtepomp. Op deze manier wordt het natuurlijk een stuk aantrekkelijker om ook te investeren in een warmtepomp. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers, inclusief Verenigingen van Eigenaren, kunnen deze subsidie aanvragen. Let wel goed op dat je de installatie van de warmtepomp laat doen door een gecertificeerd bedrijf, dit is namelijk een van de eisen.

Hoeveel kun je ontvangen via de ISDE?

Je wilt natuurlijk graag weten wat de hoogte is van deze subsidie. De hoogte van de ISDE voor een warmtepomp is afhankelijk van het model warmtepomp, de capaciteit ervan en de installatiedatum. Per situatie loopt dit dus behoorlijk uiteen, net als de totale kosten van je warmtepomp. Subsidies beginnen bij ongeveer €500. Wil je een hogere subsidie? Wanneer je de installatie van je warmtepomp combineert met een andere vorm van isolatie, kan het subsidiebedrag zelfs verdubbelen. Dit is dan ook de reden dat mensen die hun woning gaan verduurzamen in een keer een paar dingen aanpakken, dus bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, maar ook andere isolerende maatregelen.

Het kan best lastig zijn om een goede warmtepomp te vinden, aangezien dit afhankelijk is van verschillende zaken. Een ervaren installateur kan adviseren over de warmtepomp die het beste aansluit bij jouw behoeften en je woning. Daarnaast verteld hij je hoe je in aanmerking komt voor de ISDE.

Voorwaarden voor de ISDE subsidie

Net als met alle andere subisidies zijn ook hier bepaalde voorwaarde aan verbonden. Om in aanmerking te komen voor de ISDE, dien je aan bepaalde criteria te voldoen. Soms zien mensen dit over het hoofd waardoor je veel geld misloopt. Een overzicht van de belangrijkste voorwaarden:

Particulieren: Je moet eigenaar zijn van de woning waar de warmtepomp geïnstalleerd wordt, en deze woning moet je hoofdverblijf zijn. Je moet overigens wel altijd de warmtepomp van te voren zelf betalen. De subsidieaanvraag doe je nadat de warmtepomp geïnstalleerd is.

Zakelijke gebruikers: De aanvraag voor de subsidie moet gedaan worden vóór de aankoop van de warmtepomp. Dit is dus een belangrijk verschil ten opzichte van de particulieren. Daarnaast moet het apparaat moet binnen 24 maanden na goedkeuring in gebruik genomen zijn.

Voor de warmtepomp zelf: Het moet een nieuw apparaat zijn, van het type grond-water, water-water, of lucht-water. De warmtepomp moet vermeld staan op de ‘Meldcodelijst Warmtepompen’ en geïnstalleerd worden door een professionele installateur. Zorg dat je de ontwikkelingen goed in de gaten houdt, aangezien de regels blijven veranderen. Vanaf 2024 is een energielabel A++ vereist om voor de ISDE in aanmerking te komen.

Aanvraagprocedure ISDE

Om de aanvraag in te dienen zijn er een paar stappen die je moet doorlopen. De procedure voor het aanvragen van deze subsidie verschilt tussen particulieren en zakelijke gebruikers:

Particulieren: Het belangrijkste hier is dat de aanvraag pas achteraf ingediend kan worden. Let daarom goed op dat je aan alle voorwaarde voldoet. Dien je aanvraag in tot 24 maanden na de installatie, inclusief een factuur en betaalbewijs van zowel de aankoop als de installatie en zorg er natuurlijk voor dat dit is gedaan door een professionele installateur.

Zakelijke gebruikers: Bij de aanvraag moet al duidelijk zijn dat de geplande warmtepomp voldoet aan alle voorwaarden. Hierin moet bijvoorbeeld duidelijk worden, wanneer de warmtepomp geplaatst wordt. Een offerte van de installateur kan bij de aanvraag gevoegd worden. Heb je hulp nodig, vraag dan advies bij een specialist!

Het is redelijk eenvoudig om een subsidie aan te vragen. Je profiteert van veel voordelen door de subisidie. Door deze stappen te volgen, kun je niet alleen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook flink besparen op de kosten bij de overstap naar een milieuvriendelijker verwarmingssysteem. Check altijd de mogelijkheden voor meer duurzame oplossingen!

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Lokale subsidies voor warmtepompen

De lokale subsidies zien we ook steeds meer voorbij komen en zijn dus afhankelijk van waar je woont. Naast landelijke subsidies zoals de ISDE, bieden veel lokale gemeentes extra financiële tegemoetkomingen voor de installatie van een warmtepomp. Deze worden regelmatig over het hoofd gezien, dus check goed of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Het loont dus om bij je gemeente of stad te informeren naar de beschikbaarheid van dergelijke subsidies. Een professionele installateur van warmtepompen kan je eveneens op de hoogte brengen van alle mogelijke lokale voordelen.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Aanvullende financiële voordelen voor de installatie van warmtepompen

Naast de subisidies is er nog meer mogelijk. Buiten de genoemde subsidies zijn er meer financiële stimulansen beschikbaar die het investeren in een warmtepomp nog aantrekkelijker maken. Op deze manier kun je dus ook profiteren van bepaalde voordelen als je niet in aanmerking komt voor een subsidie. Check bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:

De Energiebespaarlening voor warmtepompen

Deze lening wordt de laatste tijd door steeds meer mensen gebruikt voor verschillende doeleinde. De Energiebespaarlening biedt een voordelige manier om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp. Onder aan de streep levert dit je dus een hoop op! Deze lening kenmerkt zich door een aantrekkelijke rente, die voor de gehele looptijd vaststaat. Dit maakt dat je snel kunt besparen met je nieuwe warmtepomp. Wat ook fijn is, is dat er geen maximale leeftijdsgrens geldt voor het aanvragen van de lening, ook huiseigenaren ouder dan 75 jaar kunnen eenvoudig een lening afsluiten voor duurzaamheidsmaatregelen. Dit is bij andere leningen vaak niet het geval. Sinds 2022 geldt voor huiseigenaren met een laag inkomen zelfs een 0% rente op de Energiebespaarlening.

Hoeveel kun je lenen met de Energiebespaarlening?

Particulieren: Afhankelijk van de looptijd (7 tot 20 jaar) kun je tussen de €1.000 en €27.000 lenen voor maatregelen als de installatie van een warmtepomp. Je kunt hiermee dus zelfs de complexe installaties laten plaatsen. Voor uitgebreide renovaties naar een (bijna) nul op de meter woning kun je tot €71.000 lenen.

Vereniging van Eigenaren (VvE): Met een looptijd van 10 tot 30 jaar kun je tussen de €25.000 en €10.000.000 lenen, met een maximum van €33.000 per appartementsrecht. Ook hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer woningen te voorzien van een warmtepomp. Voor een zeer energiezuinig pakket kan een VvE tot €65.000 per appartementsrecht lenen, en tot €85.000 voor een nul op de meter renovatie. Genoeg mogelijkheden dus!

Aanvraagprocedure Energiebespaarlening

Je wilt natuurlijk precies weten hoe de aanvraag ingediend moet worden. Voor zowel particulieren als VvE’s dienen de Energiebespaarlening aan te vragen bij het Nationaal Warmtefonds, vóór de uitvoering van de werkzaamheden. Om te voorkomen dat er iets mis gaat, raden wij altijd aan om eerst contact op te nemen met een specialist, zodat je zeker weet dat het proces goed wordt doorlopen. Bij de aanvraag zijn enkele documenten vereist, zoals een offerte van de installateur.

Groene hypotheekleningen

Daarnaast is er nog een optie, namelijk de groene hypotheeklening. Diverse banken stimuleren energiebesparende verbeteringen aan je woning door middel van een groene hypotheeklening met een verlaagde rente. Een voordeel is natuurlijk dat de waarde van je woning stijgt als je een duurzame woning hebt. De groene hypotheeklening maakt dit mogelijk. Hiermee kun je in aanmerking komen voor financiering van verschillende duurzame projecten, waaronder de installatie van een warmtepomp. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in andere duurzame opties, bekijk dan de mogelijkheden. De specifieke eisen en voorwaarden variëren per bank. Voor meer gedetailleerde informatie en advies over deze regeling kun je het beste contact opnemen met je bank of hypotheekadviseur.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Kosten en besparingen van de warmtepomp

Je kunt dus een subsidie aanvragen en er is enorm vele mogelijk, maar nu vraag je je misschien af wat de kosten en besparingen van warmtepompen zijn. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Voordat je een warmtepomp aanschaft, moet je het soort warmtepomp kiezen dat bij je past. Deze prijzen beginnen vanaf 6.500 euro, inclusief de installatie door een erkende installateur. Dit kan een all electric warmtepomp zijn maar ook hybride warmtepompen. Daarnaast kan het zijn dat je aanpassingen moet maken aan het verwarmingssysteem om de warmtepomp optimaal te laten presteren, zoals radiatoren, convectoren of vloerverwarming, nodig zijn om de warmtepomp optimaal te laten functioneren. Je kunt dus subsidie krijgen voor deze kosten.

Hoewel een warmtepomp extra elektriciteit verbruikt, leidt het gebruik ervan tot aanzienlijke besparingen op het gasverbruik in je bestaande woning. Je zult tot wel 70 procent besparen met een hybride warmtepomp en zelfs tot 100 procent met een volledig elektrische warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijke manier van verwarmen en hierdoor krijg je een minimaal energielabel. Natuurlijk zijn er voorwaarden subsidie warmtepomp, en een daarvan is dat de woning geschikt moet zijn voor de installatie van de warmtepomp. Dit hang af van de isolatie, ventilatie en het type afgiftesysteem voor warmte. Een goede isolatie en geschikt afgiftesysteem zijn nodig voor een efficiënte werking van de warmtepomp.

Er zijn dus meer dan genoeg opties als je een warmtepomp subsidie wilt aanvragen. Vraag vandaag nog offertes aan en ontdek de mogelijkheden.