Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Vloerisolatie

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

We zien een hoop mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning tegenwoordig. Vloerisolatie wordt met name steeds populairder. Het aanbrengen van isolatie onder je vloer is een verstandige investering, die je al snel terugverdient. Deze maatregel draagt bij aan een beter leefklimaat in je woning door de temperatuur consistenter te houden. Naast een goede investering, is je houten vloer isoleren of je betonvloer isoleren ook een goed idee als je zoekt naar meer comfort. Het is warmer tijdens de wintermaanden en koeler in de zomerperiode. Daarnaast levert het een flinke besparing op de energierekening op. Wil je actuele informatie over de gebruikte materialen voor vloerisolatie, de verwachte uitgaven in 2024, de mogelijke besparingen, en weten wat er allemaal mogelijk is qua subsidie? Wij vertellen je alles over vloerisolatie

De voordelen van vloerisolatie

Wanneer je de vloer gaat isoleren wil je natuurlijk weten wat de voordelen zijn. Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rij gezet.

  • Besparen op je energierekening: voor veel mensen is dit de voornaamste reden om te kiezen voor vloerisolatie. Door een efficiënter gebruik van je verwarming kun je een reductie van 15 tot 25% op je energierekening behalen. De terugverdientijd op is dan ook erg gunstig.
  • Het is erg comfortabel: je huis blijft aangenaam warm gedurende de koudere maanden en verfrissend koel wanneer de temperaturen stijgen. Hoewel dit niet direct de voornaamste reden is, is dit wel erg handig!
  • Vermindering van vochtproblemen: Mensen die last hebben van veel vocht in huis, zoals optrekkend vocht of iets degelijks kunnen ook baat hebben bij vloerisolatie. De isolatie helpt vochtproblemen te voorkomen die kunnen optreden aan de onderzijde van de vloer.
  • Geen koude vloer: Last van koude voeten? Dan is het slim om vanuit de kruipruimte te laten isoleren. Een goede vloerisolatie zorgt ervoor dat je vloer minder koud is.
  • Betere geluidsisolatie: als je ervoor kiest om de vloeren van je zolder of tussenverdiepingen te isoleren, zal je merken dat geluid minder gemakkelijk tussen verschillende ruimtes door reist. Wanneer je een oudere woning hebt bijvoorbeeld, kun je hier normaal last van krijgen. Een goede isolatie is dus erg handig.
  • Economische voordelen: Subsidies, kosten, het zijn allemaal belangrijke onderdelen. Het verbeteren van de duurzaamheid van je woning door vloerisolatie verhoogt niet alleen de waarde van het pand, wat voordelig kan zijn bij een toekomstige verkoop. Maar je kunt ook aanspraak maken op subsidies en andere financiële tegemoetkomingen die helpen de initiële kosten te verlagen. Wil je profiteren van een lagere energierekening zonder zelf alles te betalen? Dat is mogelijk met een subsidie vloerisolatie.

Door deze voordelen is het duidelijk waarom vloerisolatie een populaire keuze is voor steeds meer mensen die op zoek zijn naar meer comfort en kostenbesparing. Doordat de kwaliteit ook nog eens steeds beter wordt, blijven de voordelen zicht opstapelen.

Vloerisolatie

Hoe kun je vloerisolatie laten aanbrengen

Het toepassen van isolatie aan je vloer is een slimme zet om het comfort in je huis te verhogen en tegelijkertijd te besparen op energiekosten. Wat de aandachtspunten voor vloerisolatie zijn, vertellen we je later. Afhankelijk van de structuur van je woning zijn er verschillende manieren om deze verbetering aan te brengen, met elk hun specifieke voordelen en geschikte materialen.

Isolatie via de kruipruimte

Deze manier is de meest voorkomende als je zoekt naar professionele vloerisolatie. De methode om je vloer te isoleren door middel van de kruipruimte is zowel effectief als kostenbesparend. Voor zowel een betonnen vloer als houten vloer is dit mogelijk. Met name als je een gemakkelijk toegankelijke kruipruimte hebt (minimaal 40 tot 50 cm hoog). Dit zorgt ervoor dat de isolatie makkelijker aangebracht kan worden. Een expert bevestigt het isolatiemateriaal aan het plafond van de kruipruimte, waardoor ingrijpende werkzaamheden aan de vloer overbodig zijn. Het is dus een eenvoudig manier, die ook nog eens erg effectief is. De meest geschikte materialen voor deze aanpak zijn onder andere stevige isolatieplaten zoals PUR of EPS, of materialen die gespoten kunnen worden, zoals PUR-schuim. Het is slim om je hierover te laten adviseren, per situatie kan het verschillen wat handig is. De kosten voor het isoleren van de kruipruimte variëren van ongeveer € 25 tot € 55 per vierkante meter.

Alternatieven vloerisolatie zonder kruipruimte

Natuurlijk heeft niet iedereen een kruipruimte, maar gelukkig is vloerisolatie zonder kruipruimte ook mogelijk. Voor huizen zonder toegankelijke kruipruimte, of wanneer deze minder dan 40 cm hoog is, bestaan er alternatieve methoden zoals bodemisolatie, waarbij de bodem van de kruipruimte bedekt wordt met isolatiemateriaal. Ook dit is een effectieve manier die veel gebruikt wordt. Als een kruipruimte volledig ontbreekt, kan de vloer van bovenaf geïsoleerd worden, wat wellicht inhoudt dat de bestaande vloer moet worden verwijderd. Helaas kan dit er soms voor zorgen dat het lastiger kan zijn om te isoleren. Er bestaat ook de mogelijkheid om isolatie en een nieuwe vloerafwerking direct bovenop de bestaande vloer te plaatsen. Voor bodemisolatie liggen de kosten tussen de € 20 en € 50 per m², terwijl de prijs voor vloerisolatie zonder kruipruimte schommelt tussen de € 15 en € 40 per m², exclusief btw en afwerking.

Verdiepings- en zoldervloer isolatie

Isolatie van de verdiepingsvloer vermindert warmteverlies naar boven en verbetert de geluidsisolatie binnen je woning aanzienlijk. Bij oudere woningen wordt dit vaak gedaan. Dit zorgt voor minder hinder van zowel luchtgeluid als contactgeluid. Het gaat in dit geval dus niet alleen om de kosten. Materialen die hiervoor geschikt zijn minerale wol en diverse types schuimisolatie, zoals PUR. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de € 25 en € 40 per m², inclusief btw en plaatsing.

Het isoleren van de zoldervloer is vooral aan te raden als je zolder niet als leefruimte gebruikt wordt, omdat het zowel praktischer als voordeliger is dan dakisolatie. Wederom is het in dit geval dus slim om je goed te laten adviseren. Ga je de zolder wel als leefruimte gebruiken, dan biedt de combinatie van vloer- en dakisolatie een maximale isolatiewaarde. Voor mensen die een maximale isolatiewaarde willen behalen, is dit dus erg slim. Afhankelijk van de ondervloer kies je voor materialen als minerale wol, EPS-platen, of gespoten isolatiematerialen. De investering hiervoor bedraagt ongeveer € 20 tot € 35 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen materiaal en de omvang van het project. Vraag altijd meerdere offertes aan, en vergelijk verschillende specialisten met elkaar.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Verschillende soorten vloerisolatie

Het kiezen van het juiste type vloerisolatie is een belangrijke stap tijdens het optimaliseren van je wooncomfort en energiebesparing. Iedere woning is namelijk anders, dus per geval kan verschillen wat slim is. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals de methode van aanbrengen, de vereiste isolatiewaarde en het type ondervloer, zal een expert in isolatie het meest geschikte materiaal aanbevelen.

Om je alvast een beeld te geven van de mogelijkheden, hebben we verschillende soorten op een rij gezet. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten vloerisolatie en hun eigenschappen:

Spuitisolatie

Spuitisolatie is een snelle, eenvoudige en kostenefficiënte methode voor vloerisolatie, beschikbaar in vormen zoals PUR-schuim of icynene. We zien de laatste tijd dat deze manier van isolatie erg veel gebruikt wordt. Icynene is met name geschikt voor houten ondervloeren vanwege zijn dampdoorlatende eigenschappen. Dit voorkomt dat hout gaat rotten of schimmel vormt. Dat kan voor een hoop gedoe en complicaties zorgen, en dat wil je niet! Spuitisolatie vult niet alleen de ruimte onder je vloer naadloos, maar zorgt ook voor een efficiënte isolatie van je leidingen.

Gemiddelde kosten: € 25 tot € 34 per vierkante meter

Isolerende chape

Isolerende chape is een geschikte optie als je beperkte opbouwhoogte hebt en combineert een dekvloer met isolatiemateriaal, zoals PUR-granulaat of EPS-parels. Hoewel het een isolerende functie heeft, dient isolerende chape idealiter gecombineerd te worden met andere isolatievormen zoals PUR-schuim of isolatieplaten voor een optimaal rendement.

Gemiddelde kosten: € 25 tot € 35 per vierkante meter

Kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten, gemaakt van materialen zoals PIR, EPS, PUR of XPS, zijn erg praktisch omdat je er direct weer op kunt lopen, waardoor ze een uitstekende keuze vormen voor vloerisolatie. Het is voor veel mensen natuurlijk lastig, als je niet in je woning kunt nadat de vloer is geïsoleerd. Ze kunnen echter lastiger te plaatsen zijn in kleine ruimtes zoals kelders en kruipruimtes in vergelijking met spuitisolatie. Je zult dit dus moeten overwegen en je goed laten adviseren. Dit kan de installatie wat compexer en misschien ook duurder zijn . Deze platen zijn verkrijgbaar in diverse soorten, diktes, afmetingen en vormen. Eventuele overgebleven kieren na installatie kunnen door een professional worden afgedicht met PUR-schuim, wat zorgt voor een naadloze isolatielaag. Ook de verdeling van de warmte en de isolatiewaarde zijn erg goed!

Gemiddelde kosten: € 15 tot € 40 per vierkante meter

Minerale wol

Per soort vloer kan een andere soort isolatie beter werken. Voor houten vloeren is minerale wol, zoals glaswol of rotswol, een uitstekende keuze vanwege zijn dampopen eigenschappen. Naast dat het makkelijk is, is het wel zeer effectief. Deze flexibele isolatiedekens of halfstijve platen passen zich gemakkelijk aan ongelijke ondergronden aan, in tegenstelling tot de meer rigide kunststof isolatieplaten.

Gemiddelde kosten: € 25 tot € 40 per vierkante meter

Wat zijn de vloerisolatie kosten?

Bij bovenstaande soorten isolatie zijn al de gemiddelde kosten benoemd. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Je hebt geschikt isolatiemateriaal nodig, hoe zit het met de landelijke subsidie? Heb je een lage of hoge kruipruimte? Dit heeft invloed op de kosten en hoe goed de vloer isoleert.

Ook kan het per woning verschillen. Zo zijn de kosten bij een gemiddelde hoekwoning natuurlijk lager dan bij een vrijstaande woning. Er zijn zoveel verschillende factoren. Van een ander isolatiemateriaal gebruiken tot een goede ventilatie, en houten vloeren of betonnen vloeren, het heeft invloed op de kosten, en natuurlijk de isolatiewaarde. De isolatie wordt aan de onderkant van de vloer in de kruipruimte geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van koude lucht en kunt genieten van warmere voeten. Echter is de toegankelijkheid van de kruipruimte wel belangrijk. De heeft invloed op de installatiekosten.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Vloer isoleren, dit zijn belangrijke aandachtspunten

Bij het selecteren van de juiste vloerisolatie voor jouw woning komen enkele belangrijke overwegingen kijken. Hieronder bespreken we enkele cruciale factoren die je helpen een weloverwogen keuze te maken:

  1. Kosten van verschillende soorten vloerisolatie: De prijs van vloerisolatie varieert aanzienlijk. Dit komt niet alleen door de materialen, maar ook door de arbeidskosten. Afhankelijk van het soort isolatiemateriaal en de benodigde tijd voor installatie, kunnen de prijzen flink verschillen.
  2. Opbouwhoogte bij bovenisolatie: Wanneer je ervoor kiest om je vloer van bovenaf te isoleren, is de opbouwhoogte een belangrijk aspect. Je zult zien dat keer op keer de beschikbare ruimte een belangrijk onderdeel is, wanneer je zoekt naar de juiste vorm isolatie. In veel gevallen is het noodzakelijk om breekwerk te verrichten om problemen met deuren en plinten te voorkomen. Materialen met een hoge isolatiewaarde zijn dan aan te raden om de isolatielaag zo dun mogelijk te houden.
  3. Isolatie van boven of onderaf: De beslissing of je de vloer van bovenaf of van onderaf isoleert, hangt vaak af van de woning en de ruimte die er beschikbaar is. Bij kleinere renovaties wordt doorgaans voor isolatie van onderaf gekozen, terwijl bij ingrijpende renovaties of nieuwbouwprojecten de voorkeur uitgaat naar isolatie van bovenaf.
  4. Type ondervloer: Het soort ondervloer speelt een belangrijke rol in de keuze van je vloerisolatie. Een houten ondervloer bijvoorbeeld, vraagt om een andere aanpak dan een betonnen ondervloer. Daarnaast kan ook de staat van je vloer veel invloed hebben op de soort isolatie die je moet kiezen. Het is belangrijk om te kiezen voor materialen zoals icynene of minerale wol die dampdoorlatend zijn om vochtproblematiek te voorkomen. Je wilt niet dat je de verkeerde keuze maakt, dus denk hier goed over na.

Heb je op dit moment een niet geïsoleerde vloer? Dan is het slim om de beste vloerisolatie te kiezen voor je woning. Een vochtige kruipruimte, het isolatiemateriaal dikte, het te isoleren oppervlakte, het zijn allemaal dingen die je mee moet nemen tijdens je keuze. Deze aandachtspunten helpen je bij het maken van een geïnformeerde keuze voor vloerisolatie, afgestemd op jouw wensen en de unieke eigenschappen van je woning.

Snel de beste vloerisolatie specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de vloerisolatie specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Houten vloer isoleren of betonvloer isoleren? Laat je adviseren!

Wat kost vloerisolatie? Is het de moeite waard? Wat is thermische isolatie of ecologische isolatie? Het zijn allemaal vragen die naar voren komen. De energiebesparende maatregelen helpen je om een vochtige lucht tegen te gaan, te genieten van meer comfort, en direct te besparen. Maar er zijn natuurlijk een hoop mogelijkheden. Wij raden daarom aan in gesprek te gaan met een isolatie expert. Voordat je vloerisolatie laat aanbrengen, weet je dan precies wat je kunt verwachten.

Zo zijn de kosten bij een gemiddelde hoekwoning natuurlijk lager dan bij een vrijstaande woning. Er zijn zoveel verschillende factoren. Van een ander isolatiemateriaal gebruiken tot een goede ventilatie, en houten vloeren of betonnen vloeren, het heeft invloed op de kosten, en natuurlijk de isolatiewaarde.