Thuisbatterij: advies, tips en informatie

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

De laatste tijd is er steeds meer behoefte gekomen aan een thuisbatterij. Je kunt namelijk eenvoudig zelf je zonne-energie opslaan. Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zorgt ervoor dat je maximaal kunt profiteren van je opgewekte energie. Zo’n thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een goede investering voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen en zijn energierekening wil verlagen. Maar hoe zit het nu precies met de kosten, welke soorten thuisbatterijen zijn er, en wat kun je verwachten qua rendement, levensduur en terugverdientijd? Wij geven informatie zodat je een goede keuze kunt maken voor je eigen thuisbatterij om je groene stroom op te slaan.

Wat is een thuisbatterij

Thuis met zonnepanelen stroom opwekken is de laatste tijd erg populair geworden. Onder andere doordat mensen moeten gaan betalen om stroom terug te leveren, wordt het populair om een thuisbatterij te nemen. De opgewekte zonne-energie, oftewel opgewekte stroom, wordt bij je thuis opgeslagen in de thuisbatterij. De opgewekte zonnestroom kun je op deze manier op een later moment gebruiken. Niet alle stroom die je met de zonnepanelen opwekt, heb je namelijk direct nodig. Met een thuisbatterij kun je duurzame stroom op een later moment gebruiken wanneer dit nodig is. De woning wordt op deze manier zelfvoorzienend.

Thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij

Als we kijken naar een thuisbatterij, dan zien we dat de kosten behoorlijk uiteenlopen. Het hangt er namelijk vanaf welke soort thuisbatterij je kiest, vooral de capaciteit heeft een grote invloed op de kosten. Als we kijken naar een thuisbatterij voor een gemiddeld huishouden, kun je rekenen op prijzen tussen de €3000 en de €10.000. Deze kunnen altijd hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de soort thuisbatterij die je kiest. Let er daarnaast ook goed op als je een offerte aanvraagt of de prijzen inclusief of exclusief installatiekosten zijn.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Soorten thuisbatterijen

Het is natuurlijk ook goed om je te verdiepen in de verschillende soorten thuisbatterijen. Hierin zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Iedere soort thuisbatterij heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook kunnen de kosten verschillen.

Lithium-ion thuisbatterijen

De lithium-ion thuisbatterij is de populairste thuisbatterij; de meeste merken produceren deze thuisbatterijen. De levensduur is lang en het rendement is hoog, dit zorgt ervoor dat het een goede keuze is. Wel moet je er rekening mee houden dat de capaciteit na verloop van tijd minder kan worden. Daarom is het verstandig om een thuisbatterij te nemen met een grote capaciteit.

Loodzuur thuisbatterijen

Als we kijken naar de loodzuur thuisbatterijen, zien we dat deze keuze niet zo populair is. Eigenlijk heeft de batterij zelfs een hoop nadelen, zoals een korte levensduur en de onmogelijkheid om volledig op te laden. Dit zorgt ervoor dat tegenwoordig vrijwel niemand meer kiest voor loodzuur batterijen.

Zoutwater thuisbatterijen

Verder zijn er ook nog zoutwater thuisbatterijen. Er zijn veel ontwikkelingen in de wereld van thuisbatterijen, en deze soort is redelijk nieuw. De batterij neemt behoorlijk wat ruimte in beslag, maar je profiteert wel van voordelen zoals weinig capaciteitsverlies. Daarnaast heeft deze soort thuisbatterij een lange levensduur, wat een ander belangrijk voordeel is.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Rendement, terugverdientijd en levensduur van een thuisbatterij

Als we kijken naar rendement, terugverdientijd en levensduur van een thuisbatterij, zien we veel verschillende informatie. Dit hangt onder andere af van de capaciteit en de kwaliteit van je thuisbatterij. Gemiddeld ligt de terugverdientijd ergens tussen de 7 en 14 jaar. Stel dat energieprijzen de komende tijd nog zullen toenemen, dan zal de daadwerkelijke terugverdientijd korter zijn. Hier moet je rekening mee houden. Wat betreft de levensduur zien we ook veel verschillende schattingen voorbij komen, maar je kunt rekening houden met een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar.

Snel de beste thuisbatterij installateur vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de thuisbatterij installateur die het beste past bij jouw opdracht.

Voor- en nadelen van een thuisbatterij

Je hoort natuurlijk veel verschillende verhalen over thuisbatterijen. Het is daarom slim om je van tevoren goed te verdiepen in de voordelen en nadelen. Wij hebben deze voor je op een rij gezet.

Voordelen thuisbatterij

Met zonnepanelen kun je je eigen thuisbatterij opladen. Je maakt dan gebruik van je eigen energie. Je bent hierdoor minder afhankelijk van de energieleverancier.

Als je je opgewekte stroom teruglevert, moet je gaan betalen. Dit maakt het aantrekkelijker om de stroom zelf op te slaan en op een later moment te gebruiken.

De terugverdientijd van een thuisbatterij wordt steeds korter. Hierdoor kun je snel gaan besparen op je energierekening, of je nu een vast, variabel of dynamisch energiecontract hebt.

Een ander belangrijk voordeel is dat je geen gebruik hoeft te maken van fossiele brandstoffen als je je eigen zonne-energie kunt opslaan. Deze duurzame stroom zorgt ervoor dat je woning duurzamer wordt.

Nadelen thuisbatterij

Houd er rekening mee dat een thuisbatterij een flinke investering vergt; de totale kosten zijn namelijk niet laag.

Houd altijd rekening met een stukje energieverlies. Wanneer je stroom opslaat, gaat er altijd een deel van de energie verloren.

Op dit moment is het niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor een thuisbatterij. Misschien dat dit in de toekomst nog wel komt, maar op dit moment kun je hier geen aanspraak op maken.

Thuisbatterij kopen

Van de micro-omvormers tot de vraag: hoeveel stroom kan ik nu opwekken? Er zijn veel dingen om over na te denken en je in te verdiepen. Ga je een thuisbatterij kopen, dan is het slim om in gesprek te gaan met een specialist. Wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met de beste thuisbatterijspecialisten. Dus, vraag je je af: hoe kan ik mijn eigen stroom opslaan, en hoe werkt een thuisbatterij? Vraag dan een offerte aan, zodat je een gratis en vrijblijvend gesprek kunt inplannen.