Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Terugverdientijd warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Wanneer je gaat kijken naar de mogelijkheden voor een warmtepomp is het slim om de kosten en opbrengsten tegen elkaar af te wegen. Wil je de terugverdientijd warmtepomp berekenen, zul je je moeten verdiepen in de kosten, opbrengsten, subsidies en alles wat hierbij komt kijken. Overweeg je ook om jouw woning duurzaam te verwarmen met een warmtepomp? De investering roept vragen op over de terugverdientijd. Wij vertellen je alles over de mogelijkheden.

Gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp

Aangezien het per situatie behoorlijk kan verschillen wat de terugverdientijd van een warmtepomp is, kijken we in dit geval even naar het gemiddeld huishouden. De tijd die het duurt om de investering in een warmtepomp terug te verdienen, varieert doorgaans tussen de 7 en 15 jaar. Deze periode is afhankelijk van diverse factoren, zoals de soort warmtepomp, verkregen subsidies, het rendement van de warmtepomp en natuurlijk de huidige staat van je woning. Een goed geïsoleerde woning, of een woning met zonnepanelen zal de investering sneller terugverdienen. Ook de soort warmtepomp heeft veel invloed op de terugverdientijd. De terugverdientijd van een geothermische warmtepomp kan bijvoorbeeld aanzienlijk verschillen van die van een hybride warmtepomp, dit is dus zeker iets wat je ook mee moet nemen in je keuze. De exacte terugverdientijd is moeilijk te berekenen, maar er kan altijd een schatting gemaakt worden.

Terugverdientijd warmtepomp

Factoren die het rendement beïnvloeden

Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, is het ook handig om meer te leren over het rendement van een warmtepomp. Deze wordt beïnvloed door verschillende factoren die variëren van het type warmtepomp tot de isolatiegraad van de woning.

Type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en het type warmtepomp heeft invloed op de jaarlijkse besparing. Warmtepompen die warmte uit de aardbodem halen, zoals geothermische warmtepompen, hebben over het algemeen een hoger rendement dan warmtepompen die warmte uit de lucht halen, zoals lucht/lucht warmtepompen en de lucht water warmtepomp. Een erkende installateur kan je adviseren over zo’n warmtepomp.

Isolatiegraad

Daarnaast moet je ook kijken naar de isolatiegraad van de woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken en een hoger rendement kan behalen. Een slecht geïsoleerde woning heeft natuurlijk een negatieve impact op de jaarlijkse stroomkosten.

Temperatuur

Bovendien is de temperatuur van de warmtebron van invloed op het rendement. Grond heeft bijvoorbeeld een vrij constante temperatuur. Dit is gunstig voor geothermische warmtepompen. Omdat de buitentemperatuur sterk kan schommelen, kan het rendement van luchtgebonden warmtepompen variëren. Of een warmtepomp rendabel is, heeft dus ook te maken met de temperatuur.

Type verwarming in de woning

Het type verwarmingssysteem in de woning is ook belangrijk; een warmtepomp presteert bijvoorbeeld beter in combinatie met lagetemperatuurverwarmingssystemen zoals vloerverwarming dan bij traditionele radiatoren. Het benodigde vermogen om een huis te verwarmen is dus afhankelijk van je huidige verwarming.

Andere factoren

Tot slot zijn er nog andere factoren die het rendement beïnvloeden, zoals weersomstandigheden, klimaat, sanitair warmwaterverbruik, het type woning en het aantal bewoners. Al deze factoren hebben invloed op de jaarlijkse opbrengst.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

Op het moment dat je ervoor wilt zorgen dat de terugverdientijd zo laag mogelijk is, zijn er een paar dingen die je kunt doen. De snelheid waarmee je jouw investering in een warmtepomp terugverdient, hangt af van meerdere elementen:

De investering

De eerste stap is natuurlijk om te bekijken hoeveel de totale aanschaf inclusief installatie gaat zijn. Het uitgangspunt voor het berekenen van de terugverdientijd is de totale investering in de warmtepomp. Om dit duidelijk te hebben kun je offertes vergelijken van verschillende installateurs. Ook de kosten per pomp kunnen verschillen, zoals een hybride warmtepomp en een lucht water warmtepomp. Vraag een gecertificeerde installateur naar de totale kostprijs en wat het kost om tijdig onderhoud uit te laten voeren.

Subsidies

Aangezien het best een grote investering kan zijn en warmtepompen een hoge aankoopprijs hebben, zijn er verschillende subsidies waarop je recht hebt als particulier maar ook als bedrijf. Dit wil je inzichtelijk krijgen omdat dit natuurlijk van de investering af gaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de investeringssubsidie duurzame energie.

Jaarlijkse energiebesparing

Een warmtepomp kan flink bijdragen aan het verlagen van het gasverbruik en stroom in je woning. Je weet natuurlijk wat je verbruikt hebt de afgelopen jaren, met deze gegevens kun je een berekening maken. De hoogte van de jaarlijkse energiebesparing is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, fluctuerende gasprijzen, stroomprijs en de isolatiekwaliteit van je woning. Ook zonnepanelen hebben invloed op de besparing.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

De terugverdientijd warmtepomp berekenen

Wil je een goed beeld hebben van de terugverdientijd, zul je een goede berekening moeten maken. Een warmtepomp specialist kan je hierbij helpen. Om de terugverdientijd van je warmtepomp te berekenen, moet je de investering afwegen tegen de jaarlijkse besparingen op je energierekening, rekening houdend met de extra kosten per kwh elektriciteit. Het is belangrijk om ook de toekomstige ontwikkelingen in energieprijzen en mogelijke wijzigingen in subsidies in de berekening mee te nemen. Dit kan namelijk veel invloed hebben op de kosten. Doe dit dus voordat je een warmtepomp laat installeren. Gelukkig is de installatie van een nieuwe cv ketel vaak niet nodig en kun je je woning volledig op de warmtepomp laten draaien.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Tips voor het verkorten van de terugverdientijd

Investeren in een warmtepomp, of dit nu een warmtepompboiler betreft of een ander type warmtepomp, is een slimme zet richting een duurzame woning en lagere energiekosten. De investering kan echter aanzienlijk zijn. Dit maakt het in sommige gevallen nog wel eens lastig. Door de hoge investering is het belangrijk om manieren te vinden om deze sneller terug te verdienen. De precieze terugverdientijd is moeilijk te berekenen, maar we hebben wel een aantal tips om het te verkorten.

1. Maak gebruik van de subsidies

Subsidies maken het vandaag de dag een stuk aantrekkelijker om een warmtepomp te nemen. Het installeren van een warmtepomp door een gecertificeerd installateur zorg ervoor dat je gebruik kunt maken subsidies en financiële voordelen. Een voorbeeld hiervan is de ISDE-subsidie, waarbij je minstens €500 kunt ontvangen. Afhankelijk van je woning en de soort warmtepomp die je kiest kan dit flink oplopen. Ook biedt de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden te lenen voor je investering. Verder zijn er vaak lokale subsidies beschikbaar via je gemeente, informeer hiernaar bij je eigen gemeente.

2. Verbeter de isolatie van je woning

Is je huis goed geisoleerd, dan kan dit de terugverdientijd flink verkorten. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen, wat ervoor zorgt dat je warmtepomp efficiënter werkt. Je zult dus ook een lager gas verbruik hebben en dus een hoog rendement, ook op koude dagen. Door de isolatie te optimaliseren, kan de warmtepomp beter werken, waardoor een model met een lager vermogen voldoende kan zijn. Je haalt de kosten van je investering in een warmtepomp al flink naar beneden.

3. Pas het vermogen van je warmtepomp aan aan je behoeften

Het is slim om een warmtepomp te kiezen wiens vermogen nauwkeurig is afgestemd op de specificaties van je woning en je warmtevraag. Denk wel goed aan de toekomst, stel dat je meer gaat verbruiken, moet je warmtepomp dit wel aankunnen. Een te klein gekozen vermogen zal resulteren in hogere doorlopende kosten, terwijl een te groot vermogen leidt tot onnodig hoge aanschafkosten. Iets om goed over na te denken dus.

4. Onderhoud je warmtepomp regelmatig

Regelmatig onderhoud van je warmtepomp is belangrijk om de levensduur te verlengen en de efficiëntie hoog te houden. Je kunt hier vaak een soort abonnement of contact voor afsluiten. Het advies is om minimaal eens per twee jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

Door bovenstaande adviezen op te volgen, kun je de terugverdientijd van je warmtepomp flink verkorten. Aangezien er zoveel factoren zijn die meewegen zoals de kosten, subsidies, opbrengsten en de staat van je woning, is het altijd slim om advies in te winnen bij een warmtepomp specialist. Deze kan je precies vertellen wat voor jou een goede keuze. Vraag daarom vandaag nog een offerte aan bij een expert!