Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Soorten warmtepompen

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Wil je de overstap maken naar een warmtepomp, dan kom je voor verschillende keuzes te staan. Wanneer je overweegt je huis, je water of zelfs je zwembad op een energiezuinige manier te verwarmen, kom je al snel uit bij de optie van een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de omgeving te halen. Maar je moet ook nog eens kiezen voor welke soort warmtepomp je wilt gaan en kijken of je deze kunt aansluiten op de centrale verwarming. Er bestaan diverse soorten warmtepompen, elk met hun specifieke werking, toepassingen, voordelen, nadelen en kosten. Wij vertellen je meer over de soorten warmtepompen, het gebruik en de kosten.

Soorten warmtepompen

1. Hybride warmtepomp

Er zijn veel warmtepomp types en een van de meest voorkomende warmtepomp zijn de hybride warmtepompen. De hybride warmtepomp is een systeem dat de kracht van een lucht-water warmtepomp combineert met die van een gasgestookte hoogrendementsketel. Je kunt hierdoor profiteren van veel voordelen. Dit innovatieve systeem schakelt tussen de warmtepomp en de condensatieketel op basis van de buitentemperatuur en de warmtebehoefte, wat een optimale energie-efficiëntie garandeert.

Gebruik van een hybride warmtepomp

Deze warmtepomp is met name geschikt voor bestaande woningen waar de isolatie nog niet optimaal is. In dergelijke gevallen kan de aanvullende gasverwarming noodzakelijk zijn om het huis voldoende te verwarmen. Deze oplossing is ook ideaal voor huishoudens die hun traditionele radiatoren willen behouden maar tegelijkertijd hun gasverbruik willen reduceren. Voor nieuwbouwprojecten zijn er wellicht efficiëntere alternatieven, gezien deze woningen doorgaans al goed geïsoleerd zijn.

Hybride warmtepomp kosten

Wil jij ook een hybride warmtepomp installeren? De investering voor een hybride warmtepomp varieert gemiddeld tussen €7.500 en €15.000 (exclusief btw, inclusief installatie). Dit type warmtepomp biedt een kostenvoordeel omdat de installatie relatief eenvoudig is en bestaande verwarmingselementen niet vervangen hoeven te worden, wat leidt tot extra besparingen. Het loont om prijsvoorstellen op maat te vergelijken.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

2. Bodem-water warmtepomp

Bodem-water warmtepompen, ook bekend als geothermische systemen, benutten de constante temperatuur van de aarde als energiebron. Deze systemen kunnen op twee manieren energie onttrekken:

Horizontale collectoren: Bij deze methode wordt een netwerk van buizen net onder het aardoppervlak gelegd, meestal op een diepte van ongeveer 1,5 meter. Dit vraagt om een aanzienlijke hoeveelheid ruimte, maar maakt gebruik van de stabiele temperatuur dichtbij de oppervlakte.

Verticale boringen: Wanneer ruimte beperkt is, vormen verticale boringen de oplossing. Diepe putten worden geboord om buizen te plaatsen die de warmte van dieper gelegen aardlagen benutten.

Gebruik van een bodem-water warmtepomp

Ideaal voor nieuwe constructies of volledige renovaties, bieden bodem-water warmtepompen een hoog rendement en de mogelijkheid tot koeling in de zomer. Ze zijn bijzonder geschikt voor locaties zonder de optie voor een buitenunit.

Bodem-water warmtepomp kosten

De investering voor een bodem-water warmtepomp ligt tussen de €17.500 en €30.000, afhankelijk van de gekozen techniek, vermogen en merk.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

3. Water-water warmtepompen

Water-water warmtepompen trekken energie direct uit grondwater via een open systeem, waarbij twee putten worden gebruikt: één voor het oppompen van het water en één voor het terugvoeren. Deze methode is effectief als je woning in de buurt van water ligt zoals een rivier of meer.

Gebruik van een water-water warmtepompen

Deze warmtepompen worden vooral gebruikt bij bedrijven vanwege de hogere warmtevraag, bieden water-water warmtepompen een constante en efficiënte warmteoverdracht. Hoewel minder gebruikelijk in particuliere woningen, bieden ze bij de juiste toepassing aanzienlijke voordelen en rendement.

Water-water warmtepomp kosten

Voor water-water warmtepompen variëren de kosten van ongeveer €12.500 tot €20.000, met verschillen op basis van specifieke eisen en installatiecomplexiteit.

4. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om niet alleen uw woning te verwarmen maar ook om sanitair water op te warmen. Dit systeem bestaat uit zowel een binnen- als een buitenunit, waarbij de gewonnen warmte wordt overgedragen aan het water in uw centrale verwarmingssysteem.

Gebruik van een Lucht-water warmtepomp

Verwarmen van zwembaden: Ideaal voor de zomermaanden wanneer het rendement op zijn piek is.

Huisverwarming: Vooral in combinatie met lage temperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming, biedt deze warmtepomp een energie-efficiënte oplossing.

Vernieuwing of nieuwe installaties: Kan zowel dienen ter vervanging van uw huidige cv-installatie of als een geheel nieuwe installatie.

Lucht-water warmtepomp kosten

De prijs voor een lucht-water warmtepomp ligt gemiddeld tussen €5.000 en €10.000, exclusief btw en inclusief installatie. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals het vermogen van de pomp en het type verwarmingssysteem.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

5. Lucht-lucht warmtepompen

Een lucht-lucht warmtepomp functioneert volgens hetzelfde principe als de lucht-water variant, maar in plaats van water te verwarmen, verspreidt het verwarmde of gekoelde lucht direct in uw leefruimte. Dit type is uitgerust met zowel een binnen- als een buitenunit en kan dienen als een efficiënte airconditioning of hoofdverwarming.

Gebruik van een Lucht-lucht warmtepompen

Hoofdverwarming of airconditioning: Biedt een energiezuinige verwarming of koeling voor uw huis.

Alternatief voor elektrische verwarming: Een kosteneffectieve vervanging die de verwarmingskosten kan verlagen.

Geschikt voor kleine, goed geïsoleerde woningen: Maximaliseert de efficiëntie in compacte en goed geïsoleerde ruimtes.

Lucht-lucht warmtepompen kosten

De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp variëren van €4.000 tot €7.500, exclusief btw en inclusief plaatsing, afhankelijk van het gekozen model, het aantal binnenunits en het vereiste vermogen.

Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Er zijn een heleboel warmtepomp soorten en bij de keuze moet je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je verwachtingen zijn van de warmtepomp: wil je alleen je woning verwarmen, warm water genereren, of beide? Daarnaast moet je woning goed geïsoleerd zijn en bij voorkeur werken met lage temperatuurverwarming (LTV), zoals vloerverwarming. Op die manier kan de warmtepomp efficiënt werken. Als je al een hoogrendementsketel hebt, kan een warmtepomp in combinatie met deze ketel een goede optie zijn. Voor woningen met een slechte EPC-waarde kan een warmtepomp voor alleen warm water tijdelijk een oplossing zijn, maar het loont vaak om over te schakelen naar LTV en extra isolatie toe te passen.

Er zijn dus verschillende soorten warmtepompen. Om het vermogen van de warmtepomp te bepalen, kun je een transmissieberekening laten maken van je woning. Deze berekening geeft het maximale vermogen weer dat nodig is voor je woning. Nadat je het vermogen hebt bepaald, moet je het juiste type warmtepomp kiezen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht/lucht, lucht/water en geothermische warmtepompen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze zijn afhankelijk van factoren zoals rendement en plaatsingskosten.

Naast vermogen en type moet je ook naar het verbruik van de warmtepomp kijken. Dit kan namelijk variëren tussen verschillende modellen. De COP-waarde en SPF-waarde zijn belangrijke indicatoren van het verbruik en efficiëntie van de warmtepomp. SPF houdt specifiek rekening met externe factoren zoals koud weer. Ons advies: win altijd advies in bij professionals. Op die manier kun je de juiste warmtepomp kiezen die past bij jouw behoeften en woning.