Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Soorten kozijnen

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Alle informatie over de verschillende soorten kozijnen

Kozijnen, de keuze is eindeloos als je gaat kijken naar alle verschillende soorten kozijnen en de opties. Gelukkig weten wij er alles over en helpen je graag om de perfecte keuze te maken. De mogelijkheden in kozijnen worden steeds breder en gevarieerder. Op de markt vind je allerlei soorten kozijnen, elk met hun eigen kenmerken, voordelen, en kosten. Het is dus slim om je goed te verdiepen in de mogelijkheden, zodat je een keuze kunt maken. Wat zijn de plus- en minpunten van de diverse types kozijnen? En hoe vindt je nu een goede specialist voor je nieuwe kozijnen? Wij zetten het allemaal voor je op een rij!

Soorten kozijnen

Verschillende materialen voor kozijnen

Wanneer je zoekt naar nieuwe kozijnen zul je er snel achterkomen dat er verschillende materialen beschikbaar zijn. Sommige mensen weten direct wat zijn nodig hebben, terwijl iemand anders helemaal nieuw is in deze wereld. Wij hebben de verschillende soorten kozijnen en materialen daarom onder elkaar gezet. Met deze informatie krijg jij een beter over welk soort kozijn bij je past.

Kunststof kozijnen

PVC, of kunststof, staat bovenaan als het favoriete materiaal voor kozijnen, en dat is niet zonder reden. Er zijn verschillende soorten kunststof kozijnen en zie bieden een lange levensduur, goede isolatie, en de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Kunststof is daarnaast kleurecht en vergt minimaal onderhoud; je kunststof kozijn een paar keer per jaar schoonmaken met een mild reinigingsmiddel volstaat. Een minpunt is echter dat ze lastig zijn te verven, wat betekent dat je initiële keuze vrij definitief is.

Houten kozijnen

In tegenstelling tot PVC en aluminium, die je woning een moderne look geven, bieden houten kozijnen een warme en klassieke uitstraling. Ze zorgen voor een karakteristieke sfeer en bieden een goede isolatiewaarde, zowel thermische als akoestische isolatie. Er is een ruime keuze aan houtsoorten en kleuren, en je kunt houten kozijnen eenvoudig van kleur veranderen. Het nadeel? Hardhout heeft regelmatig onderhoud nodig zoals oliën, lakken of beitsen. Toch is dit type kozijn erg populair!

Aluminium kozijnen

Aluminium is ook erg populair natuurlijk, dankzij zijn lichte gewicht en grote stevigheid, ideaal voor grote glasoppervlakken. Dit materiaal is kleurvast, roestbestendig en vraagt weinig onderhoud. Het heeft dus een lange levensduur en kan zorgen voor een moderne uitstraling. Net als bij kunststof kozijnen, is het overschilderen van aluminium kozijnen niet eenvoudig, waardoor je gebonden bent aan je eerste keuze.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen voegen een industriële charme toe aan je huis. Bij industriële woningen is een stalen kozijn dan ook vaak de eerste keuze. Ze zijn uiterst sterk, waardoor ze geschikt zijn voor grote raampartijen en bieden uitgebreide constructiemogelijkheden. Echter, deze kwaliteiten komen met een prijs; staal is de meest kostbare optie onder de materialen van kozijnen. Dus, welk type kozijn past bij jou? Aluminium en staal of toch houten kozijnen?

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Binnenkozijnen en buitenkozijnen

Binnenkozijnen worden voornamelijk gebruikt voor binnendeuren, waarbij hout vaak het materiaal is dat als eerste gekozen wordt. Glaspartijen, die in populariteit toenemen voor moderne of landelijke interieurs, worden typisch gecompleteerd met aluminium of stalen kozijnen. We zien de laatste tijd vooral veel stalen deuren met grote ramen. Hierin zijn sommige bedrijven volledig gespecialiseerd.

Buitenkozijnen zijn raam- en deurkozijnen, maar ook schuifpuien. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn niet alleen het materiaal en model maar ook aspecten zoals isolatiewaarde en andere opties zoals ventilatieroosters en zonwering. Hierin is veel mogelijk, dus het is goed om alle opties te checken.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Modellen van kozijnen, wat is er mogelijk?

Na de keuze van het materiaal voor je nieuwe kozijnen, is het ook nodig om de soorten kozijnen of het model van je kozijnen te kiezen. Hierin zijn er een aantal dingen mogelijk. We onderscheiden voornamelijk raamkozijnen, schuifpuien, en deurkozijnen:

Raamkozijnen

Deze kozijnen zijn essentieel voor de lichtinval in je woning. Eigenlijk is dit de meest standaard soort kozijnen die er te krijgen is. Bij het plaatsen van nieuwe raamkozijnen is het belangrijk om het juiste type te kiezen:

  • Vaste kozijnen: Deze zitten helemaal vast en zonder openende delen, wat ze een voordeliger optie maakt. Voor ventilatie worden ze vaak gecombineerd met andere kozijntypes zoals val- of draaikiepkozijnen.
  • Draaikiepkozijnen: Bieden de flexibiliteit van zowel volledig openen als kiepen, waardoor ze bijzonder populair zijn. In slaapkamers en badkamers zien we vaak ook een of meerdere van deze soort gecombinaard worden met een vast kozijnen.
  • Valkozijnen: Kenmerkend voor hun kiepopening naar binnen, vaak geïnstalleerd in vochtige ruimtes zoals badkamers voor effectieve ventilatie. Dit raam heeft de scharnieren onderaan en kantelt naar binnen open. Handig voor in je badkamer, het toilet, de garage of een opbergruimte. Vooral als je daar lang wilt ventileren. Als je ongeveer weet wat voor materiaal en type raam je wilt, kun je nog wel wat specifieke vragen hebben. Misschien zijn er ook nog opties die je niet kent, die slimmer, beter voor het milieu of goedkoper zijn. Neem dan contact met ons op.

Deurkozijnen

Deurkozijnen en raamkozijnen vormen samen een harmonieus geheel in je woning. Het is daarom van belang om bij het plaatsen of vernieuwen ervan, beide tegelijk te overwegen. Voor deuren zijn er meerdere kozijntypen beschikbaar, zoals voor draaideuren, schuifdeuren, en deuren die extra beveiliging bieden tegen inbraak. Dit is natuurlijk ook iets dat erg belangrijk is!

Schuifpui

Een schuifpui brengt je dichter bij je buitenruimte. Met zijn uitgestrekte glaspartijen geniet je het hele jaar door van een prachtig uitzicht op je tuin en haal je letterlijk het zonnetje in huis zodra de deuren openstaan. Wanneer je een mooie tun hebt en je graag buiten en binnen combineert is dit een hele goede optie. Zo vervagen de lijnen tussen binnen en buiten.

Snel de beste kozijnen specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de kozijnen specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Verschillen type glas voor kozijnen

Daarnaast moet je nog een keuze maken uit het type glas dat je in de kozinen wilt hebben. Er zijn namelijk een aantal keuzes. Er zijn allerlei soorten glas voor houten en kunststof kozijnen.

HR++glas

HR++ glas is een goed isolerende versie van dubbel glas. Het bestaat uit twee glasplaten met een randje ertussen, de zogenaamde spouw. Maar in plaats van lucht, zit er argongas tussen de glasplaten. En er zit ook een speciaal laagje op een van de binnenkanten. HR++ betekent dat het glas een U-waarde heeft tussen 1,2 en 0,9. Dit geeft aan dat het heel goed isoleert en dus minder warmte of kou doorlaat.

HR+++ glas

Triple glas, of HR+++ glas, is steeds populairder omdat het nog beter isoleert dan HR++ glas. Het bespaart veel energie, maar het kost ook meer om te plaatsen. En niet alle kozijnen passen bij de dikte van dit glas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met lucht of gas ertussen, wat zorgt voor een super lage U-waarde van 0,5. Dat betekent dat het echt goed isoleert. Een voorbeeld van hoe dit glas is opgebouwd is 4/18/4/18/4 – 48 mm, wat inhoudt dat je een glasplaat van 4 mm hebt, dan een spouw van 18 mm, weer een glasplaat van 4 mm, nog een spouw van 18 mm, en dan weer een glasplaat van 4 mm.

Veiligheidsglas

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit ten minste twee glasplaten met een soort doorzichtige, zachte kunststof ertussen (PVB: polyvinylbutyral). Die laag houdt het glas bij elkaar als het breekt, zodat het niet in scherpe stukken uit elkaar valt en het risico op snijwonden kleiner is. Dit glas is dus veiliger, voorkomt dat je door het glas valt als er hoogteverschil is, maakt het inbrekers lastiger en houdt geluid beter tegen. Bij 1-zijdig gelaagd veiligheidsglas zit die speciale folie tussen twee glasplaten van 3 mm aan de binnenkant van triple glas. Bij 2-zijdig gelaagd glas zit die folie aan beide kanten van de twee glasplaten. Dit glas, vooral aangeraden voor deuren en schuifdeuren, isoleert goed met een U-waarde van 0,5.

Een keuze maken voor de juist soort kozijnen

Wanneer je op zoek bent naar de juiste kozijnen, moet je een aantal keuzes maken. Worden het kunststof kozijnen, aluminium kozijnen of toch houten kozijnen? Er zijn verschillende soorten type kozijnen voor verschillende soorten ramen. En kies je voor driedubbel glas of toch dubbel glas? Iedere combinatie heeft zijn eigen unieke eigenschappen en jouw keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je adviseren en maak de beste keuze!