Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Raamkozijnen vervangen: informatie en kosten

Alle informatie over raamkozijnen vervangen.

Je bent van plan om je raamkozijnen te vervangen? Dan wil je natuurlijk alles weten over de kosten, materialen, en de plaatsing. Het vervangen van raamkozijnen is een belangrijke stap voor mensen die hun woning willen verbeteren op het gebied van energiebesparing, onderhoud en natuurlijk de uitstraling. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kan het nog wel eens lastig zijn, om er achter te komen wat nu de beste optie is. Wij geven je daarom meer informatie over raamkozijnen vervangen, inclusief de verschillende materialen, de kosten en de voordelen van nieuwe kozijnen. Zo wordt de keuze een stukje makkelijker!

Waarom raamkozijnen vervangen?

Per geval kan het verschillen waarom het vervangen van de raamkozijnen, of zelfs alle kozijnen nodig is. Er zijn over het algemeen 4 redenen om raamkozijnen te vervangen:

  • Meer energie besparen: Oude kozijnen kunnen tocht en warmteverlies veroorzaken, dit zorgt voor hogere energiekosten. Aangezien de kosten voor energie hoog zijn, zijn er ook steeds meer mensen die zoeken naar manieren om te besparen. Nieuwe kozijnen met goede isolatie, zoals kunststof kozijnen of aluminium kozijnen, kunnen je huis een stuk beter isoleren waardoor je meer energie bespaard.
  • Onderhoud aan de kozijnen: Houten kozijnen hebben regelmatig onderhoud nodig zoals schilderen en reparaties. Wanneer je dit niet goed doet, gaat de staat snel achteruit. Door te kiezen voor onderhoudsarme materialen zoals kunststof kozijnen of aluminium kozijnen, bespaar je op lange termijn tijd en geld.
  • Veiligheid & inbraakveiligheid: Moderne kozijnen zijn vaak voorzien van beter hang- en sluitwerk, wat de veiligheid van je huis verhoogd. Natuurlijk verwacht je niet dat er bij jou zal worden ingebroken. Maar toch geeft het een fijn gevoel als je zeker weet dat alles goed dicht zit.
  • Uitstraling van je huis: Nieuwe kozijnen kunnen de uitstraling van je huis verbeteren, zowel van binnen als van buiten. Wanneer je de kozijnen vervangt, zul je direct merken dat je huis er een stuk mooier en zelfs nieuwe uitziet. Daarnaast kan je door bijvoorbeeld een nieuw materiaal of andere kleur te kiezen, de hele uitstraling veranderen.
Raamkozijn vervangen

Materialen voor raamkozijnen (aluminium kozijnen, houten kozijnen, kunststof kozijnen en stalen kozijnen)

Alle materialen die er zijn, hebben natuurlijk voor en nadelen. Ook kunnen de kosten flink verschillen. Bij het kiezen van nieuwe kozijnen zul je dus goed moeten nadenken over de mogelijkheden.

Houten raamkozijnen vervangen: Houten kozijnen geven een klassieke en warme uitstraling. Vooral bij landelijke en klassieke woningen worden deze vaak gebruikt. Ze zijn goed te bewerken en te schilderen in elke gewenste kleur. Dit zorgt er ook nog eens voor dat het in veel gevallen goed bij het huis past. Echter, houten kozijnen vervangen betekent dat je regelmatig onderhoud moet uitvoeren. Dit is iets wat sommige mensen juist niet willen.

Kunststof raamkozijnen vervangen: Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, duurzaam en vaak goedkoper dan houten kozijnen. Het is dan ook niet gek dat er standaard meestal voor kunststof wordt gekozen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, waardoor je eenvoudig een nieuw kozijn kunt kiezen dat bij je huis past. Tegenwoordig zijn er zelfs kunststof kozijnen die lijken op staal of hout.

Aluminium raamkozijnen vervangen: Aluminium kozijnen zijn sterk, duurzaam en hebben een moderne uitstraling. Als je op zoek bent naar kwaliteit en duurzaamheid is dit een goede keuze. Ze zijn onderhoudsarm, maar wel duurder dan kunststof kozijnen.

Staal raamkozijnen vervangen: Stalen kozijnen zijn erg stevig en geven een industriële uitstraling. Vooral bij bepaalde woningen worden deze dan ook gekozen. Ze zijn minder gebruikelijk voor woningen vanwege de hoge kosten. Dit zorgt ervoor dat veel mensen toch kiezen voor andere materialen

Kosten van raamkozijnen vervangen

De kosten voor het vervangen van kozijnen verschillen afhankelijk van het materiaal, de afmetingen van de ramen, en de gekozen afwerking. Ook kunnen door de installatie de prijzen nog wel eens flink uit elkaar liggen. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten:

Houten kozijnen: De prijs ligt tussen de €700 en €1.200 per kozijn, inclusief plaatsing. Let er wel op dat het per situatie kan verschillen door bepaalde afwerkingen of opties. Houten kozijnen vervangen kan dus een flinke investering zijn, maar het biedt ook veel voordelen.

Kunststof kozijnen: Deze kosten variëren van €400 tot €900 per kozijn, inclusief plaatsing. De meeste mensen kiezen hiervoor omdat de kosten het laagst zijn, maar je nog steeds een hoop voordelen hebt. Zoek je naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan is kunststof kozijnen vervangen de beste keuze.

Aluminium kozijnen: De kosten liggen tussen de €800 en €1.400 per kozijn, inclusief plaatsing. Een stukje hoger dus al dan bij hout en kunststof kozijnen, maar je ziet het ook direct terug in het resultaat. Je woning is direct een stuk strakker en moderner afgewerkt.

Stalen kozijnen: De prijs voor stalen kozijnen begint bij ongeveer €1.500 per kozijn, inclusief plaatsing. Dit zijn dus meestal de duurste soort kozijnen, maar het ziet er dan ook fantastisch uit. Heb je een grote vrijstaande woning of grote raampartij, dan is dit een goede optie!

Naast de materiaal- en installatie kosten moet je ook rekening houden met eventuele bijkomende kosten, zoals het verwijderen van de oude kozijnen. Dit zorgt natuurlijk voor extra werk, en dus ook extra kosten. Het aanpassen van muren of bestaande kozijnen kan ook voor een hogere prijs zorgen, net als extra opties zoals dubbel glas voor betere isolatie. Vraag daarom altijd meerder offertes op voor een goede vergelijking.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Tips voor het kiezen van nieuwe raamkozijnen

  • Vergelijk offertes: Vraag bij meerdere bedrijven offertes op om een goed beeld te krijgen van de prijzen en mogelijkheden. Doordat er zoveel mogelijk is, en er zoveel keuzes zijn, is het altijd slim om een goede vergelijking te maken
  • Kies voor kwaliteit: Goedkoop kan duurkoop zijn. Natuurlijk wil je nooit te veel betalen, maar kwaliteit is wel iets dat erg belangrijk is als je raamkozijnen gaat vervangen. Investeer in kwalitatief goede kozijnen die lang meegaan en je woning ook nog is beter isoleren.
  • Let op garanties: Kies voor kozijnen met goede garantievoorwaarden op zowel het materiaal als de plaatsing. Vooral wanneer je kiest voor een goede vakman, heb je goede garanties. Let er wel goed op dat alles in orde is en maak van te voren goede afspraken.
  • Overweeg subsidies: Informeer naar mogelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen. Dit kan de kosten ook flink verlagen. Hier kan een raamkozijnen specialist je goed over adviseren.

Oude raamkozijnen vervangen

Bij het vervangen van oude kozijnen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de draaiende delen en het hang- en sluitwerk. Dit zorgt er namelijk voor dat de kozijnen ook nog eens functioneel zijn. Ook het type glas is van belang; dubbel glas kan bijvoorbeeld de isolatiewaarde van je nieuwe kozijn aanzienlijk verhogen. Dit is ook weer iets om goed over na te denken. Het kan namelijk je woning een stuk verduurzamen. Mogelijk zelfs als je dit combineert met andere energiebesparende opties, kun je de energierekening flink verlagen!

Het vervangen van raamkozijnen is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de uitstraling, het comfort en de isolatie van je huis. Zeker iets om dus goed over na te denken en te vergelijken. Door goed te informeren over de verschillende materialen en de kosten, kun je de beste keuze maken die past bij jouw behoeften en budget. Je wilt immers niet dat je spijt krijgt van je beslissing!

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden