Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Monoblock warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Heb je niet zoveel ruimte maar wil je wel graag een manier vinden om je huis te verwarmen, dan is de installatie van een monoblock warmtepomp misschien wel een goede keuze. We zien dat steeds meer mensen kiezen voor deze optie. Deze warmtepomp bestaat uit één enkele, grotere unit die je zowel binnen als buiten je woning kunt plaatsen. Dit maakt de installatie een stukje makkelijker, en daarnaast ook goedkoper. Wat zijn de kosten van deze warmtepomp, hoe zit het met de voor en nadelen en wat zijn de beschikbare types? Hieronder vind je alle informatie, en hopelijk wordt je keuze op deze manier een stukje makkelijker!

Hoe werkt een monoblock warmtepomp?

Een monoblock warmtepomp zal je woning milieuvriendelijk verwarmen door warmte uit de buitenlucht te onttrekken. Dit is dan ook de reden dat er een buiten unit nodig is. Het voornaamste verschil met een split warmtepomp is dat alles in 1 unit verwerkt zit. De verdamper, compressor en condensor bevinden zich allemaal in één enkele behuizing. Je maakt dus optimaal gebruik van de ruimte! Hoewel een monoblock warmtepomp qua kosten wel iets hoger ligt dan een split-warmtepompt, biedt het een beter rendement omdat deze effectiever werken. De kosten en baten moeten dus goed tegen elkaar afgewogen worden.

Monoblock warmtepomp

Voordelen van een monoblock warmtepomp

Hoe zit het dan precies met de voordelen? Wij zetten het voor je op een rij

Compactheid: Wat als eerste opvalt en voor veel mensen zelfs de doorgslag geeft, is dat dit model erg compact is. Omdat het systeem slechts uit één unit bestaat, bespaar je ruimte in of rond je woning.

Efficiëntie: Met een all electric monoblock systeem profiteer je van een hoger rendement. Dit is te danken aan een groter oppervlak voor warmteoverdracht, waardoor de pomp effectiever energie uit de buitenlucht haalt over een groter temperatuurbereik.

Het geluid valt mee: We zien natuurlijk veel verhalen voorbij komen over het geluid van een warmtepomp, gelukkig valt het bij dit soort warmtepomp mee. Dankzij de grotere ventilator die op een lager toerental draait, zijn monoblock warmtepompen vaak stiller dan split-systemen.

Eenvoudige installatie: De installatie van een monoblock warmtepomp is relatief eenvoudig. Hierdoor zijn de installatie kosten ook niet zo hoog. Er is namelijk geen koeltechnische handelingen of een koeltechnicus nodig voor de installatie.

Nadelen van monoblock warmtepompen

De voordelen klinken erg goed, maar om een goede keuze te maken, is het ook belangrijk om de nadelen te bekijken:

Grootte: Hoewel het model aan de ene kant compact is, is het gehele blok wel groot. Een monoblock warmtepomp is over het algemeen groter dan afzonderlijke units van een split-systeem. Dit is iets om rekening mee te houden. In sommige gevallen is dit een nadeel, maar voor sommige mensen niet.

Hogere kosten: We zien dat de kosten iets hoger liggen dan bij en split unit. Door het unieke ontwerp en productieproces zijn monoblock systemen duurder in aanschaf dan hun split tegenhangers.

Installatie: Hoewel de installatie eenvoudiger is, zijn er voorwaarden met betrekking tot de afstand van de unit tot de buitenmuur en de nabijheid van de cv-installatie. Deze mogen meestal niet meer dan 1 à 2 meter van de buitenmuur en minder dan 4 meter van je cv-installatie moet zijn. Wederom weer iets dat afhankelijk is van je situatie.

Tijdens het maken van je keuze tussen een monoblock warmtepomp is het belangrijk om deze voor en nadelen tegen elkaar af te wegen en te bepalen welk systeem het beste past bij jouw situatie en behoeften. Bedenk ook goed wat van toepassing is voor jouw situatie en wat niet. Voor specifiek advies en informatie over mogelijkheden kun je het beste contact opnemen met een erkende installateur in je regio. Zij kennen de ins en outs en weten meer over de technische specificaties.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Verschillende soorten monoblock warmtepompen

Er zijn verschillende soorten van deze warmtepomp beschikbaar. Monoblock warmtepompen bieden een duurzame oplossing voor het verwarmen van je huis en kunnen daarom de ideale oplossing zijn voor bestaande woningen en nieuwbouw. Ook kan je het water door de warmte uit de buitenlucht te benutten. Dit is natuurlijk erg handig, maar wat zijn de mogelijkheden? Er zijn drie hoofdcategorieën beschikbaar, elk met unieke kenmerken en toepassingen:

  1. Lucht-water monoblock warmtepomp

    Deze variant haalt warmte uit de buitenlucht en draagt deze over aan het water van je centrale verwarming, vloerverwarming en eventueel je water. Deze bestaat één omvangrijke unit buiten het huis. In tegenstelling tot een split-systeem, waarbij de leidingen koudemiddel bevatten, lopen er bij dit type warmtepomp waterleidingen van de buitenunit naar binnen, omdat de condensor zich binnen dezelfde buitenunit bevindt.

  2. Lucht-lucht monoblock warmtepomp

    Deze optie onttrekt ook warmte aan de buitenlucht, maar in plaats van deze aan water over te dragen, wordt de warmte direct aan de binnenlucht afgegeven. Dit systeem bestaat uit een grote binnenunit en vereist geen buitenunit, slechts een aan- en afvoerkanaal door de buitenmuur. Een groot voordeel is dat je de werking van dit systeem kunt omkeren om op warme dagen te koelen, waardoor het ook als airconditioning kan dienen. Bij een lage temperatuur kun je weer verwarmen.

  3. Hybride monoblock warmtepomp

    Dit type combineert een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel in één enkele binnenunit. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor verwarming. Bij extreem koude weersomstandigheden of wanneer verwarmen met de cv-ketel voordeliger is, schakelt het systeem over op de condensatieketel.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Aandachtspunten warmtepomp monoblock

Bij een monoblock warmtepomp met slechts één unit zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Ten eerste moet deze natuurlijk correcte geplaatst worden, aangezien monoblock warmtepompen relatief groot zijn. Een installateur besteedt daarom uitgebreid aandacht aan de beste locatie, waarbij hij bij een buitenunit rekening houdt met factoren zoals windbelasting. Bovendien moet de warmtepomp voldoende dicht bij de buitenmuur en de cv-installatie worden geplaatst. Daarnaast moeten de leidingen voldoende geïsoleerd worden, aangezien deze niet gevuld zijn met koudemiddel maar met water. Dit maakt ze vorstgevoelig.

Verder is het goed om te overwegen of de warmtepomp zal dienen als hoofdverwarming of bijverwarming; terwijl een monoblock lucht-water warmtepomp doorgaans geschikt is als hoofdverwarming, geldt dit niet per se voor een lucht-lucht warmtepomp. Deze verwarmt alleen de directe ruimte waarin het is geplaatst. Tot slot is er een opkomende technologie van lucht water warmtepompen zonder buitenunit, bestaande uit een waterboiler, ventilatiesysteem en 2 ventilatieroosters in de buitengevel. Deze kunnen een alternatief vormen voor traditionele monoblock warmtepompen.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Kosten van monoblock warmtepompen

Je wilt natuurlijk weten wat de kosten zijn van een monoblock warmtepomp. Hoewel het nog wel eens kan verschillen door je situatie, hebben we de gemiddelde kosten op een rij gezet.

Hybride monoblock warmtepomp: Gemiddelde kosten liggen tussen € 5.000 en € 15.000

Lucht-lucht monoblock warmtepomp: Gemiddelde kosten liggen tussen € 2.500 tot € 7.500

Lucht-water monoblock warmtepomp: Gemiddelde kosten liggen tussen € 7.500 en € 15.000

De keuze voor een monoblock warmtepomp hangt af van je specifieke behoeften, ruimtelijke mogelijkheden en budget. Elk type biedt unieke voordelen en het is belangrijk om een optie te kiezen die het beste past bij jouw situatie en verwarmingsbehoeften.

Subsidies monoblock warmtepompen

In 2024 is er subsidie beschikbaar voor monobloc warmtepompen, maar alleen voor de lucht/water varianten met een A++ of A+++ label via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) regeling. Helaas komt de lucht/lucht warmtepomp niet in aanmerking voor deze subsidie. De hoogte van het subsidiebedrag wordt bepaald door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) na beoordeling van de aanvraag. Hoe dan ook, het is de investering waard!