Mag je een dak van binnen en buiten isoleren?

Alle informatie over het isoleren van je dak aan de binnen en buitenkant.

Wanneer je je dak gaat isoleren wil je natuurlijk de maximale isolatiewaarde behalen. Veel mensen stellen zich daarom de vraag: Mag je een dak van binnen en buiten isoleren? Het simpele antwoord is ja, dat mag! Echter is het natuurlijk goed om te bedenken of de kosten opwegen tegen de besparing. Soms is de enkele isolatie via de buiten of binnenzijde al zo goed, dat een dubbele isolatie binnen en buiten niet nodig is. Bij oude woningen kan het juist weer wel handig zijn. Per situatie kan het dus verschillen. Wij geven je daarom meer informatie.

Waarom dubbele isolatie voor binnen en buiten?

Laten we eerst even kijken naar de algemene voorwaarde van een dak binnen en buiten isoleren. Dit geeft je alvast een goed beeld over waarom dit een interessante keuze kan zijn.

Dubbele isolatie biedt diverse voordelen:

  • Je energiekosten gaan omlaag: Door warmteverlies te voorkomen, kan dubbele isolatie je energierekening flink verlagen. Of het nu gaat om een schuin dak isoleren of een plat dak isoleren, het zorg voor een flinke besparing
  • Het is comfortabel: Het zorgt voor een constantere binnentemperatuur, waardoor je huis in de winter warmer en in de zomer koeler blijft. Door de maximale isolatiewaarde, zul je hier goed van kunnen profiteren.
  • Verhoogde woningwaarde: Over het algemeen zien we, hoe duurzamer een woning, hoe hoger de woningwaarde. Een goed geïsoleerd dak verhoogt de waarde van je woning bij verkoop.
  • Minder CO2-uitstoot: Het verlagen van je energieverbruik is ook goed voor het milieu. Het is zelfs mogelijk om op een duurzame manier te isoleren. Hiervoor zijn verschillende materialen beschikbaar.
Mag je een dak van binnen en buiten isoleren?

Hellend dak van binnen en buiten isoleren

Bij een hellend dak kun je kiezen uit verschillende methoden voor isolatie langs de binnen- en buitenkant. Ga je aan de buitenzijde isoleren en wil je dat het dak ook aan de binnenzijde geïsoleerd wordt, moet je dus wel rekening houden met wat hogere kosten.

Isoleren langs de binnenkant:

  • Geschiktheid: De mogelijkheden kunnen echt nog wel eens verschillen als we kijken naar iedereen zijn of haar persoonlijke situatie. Deze methode is geschikt als de draagbalken en dakbedekking in goede staat zijn.
  • Materialen: Hierin is er ontzettend veel keuze. Je kunt kiezen voor isolatiedekens (glas- of rotswol), isolatieplaten (PUR, PIR, EPS), of PUR-schuim. Let ook goed op dat in de kosten een groot verschil kan zitten.
  • Plaatsing/installatie: Het oude dampscherm moet verwijderd of doorprikt worden om vochtproblemen te voorkomen. Vooral bij het minerale wol, kun je vochtproblemen krijgen. Dit is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Isoleren langs de buitenkant:

  • Geschiktheid: Hierin is de staat van je dak, en je persoonlijke wensen vooral belangrijk. Ideaal als de dakbedekking aan vervanging toe is.
  • Materialen: Gebruik harde isolatieplaten (PUR, PIR, XPS). Ook een goede afwerking is belangrijk. Alle isolattie moet op zijn plek blijven.
  • Plaatsing/installatie: De dakbedekking wordt verwijderd, isolatieplaten en een nieuw dampscherm worden geplaatst. Vervolgens wordt een nieuwe dakbedekking geplaatst.

Plat dak van binnen en buiten isoleren

Bij het isoleren van een plat dak heb je een aantal mogelijkheden. Aangezien de beste optie persoonsgebonden is, zul je dit goed moeten afwegen. Voor platte daken zijn er eveneens twee methoden:

Warm dak:

  • Werkwijze: Een nieuwe isolatielaag en dakbedekking worden geplaatst op de bestaande dakconstructie.
  • Voordeel: Deze methode is duurder maar effectiever in het beschermen tegen temperatuurschommelingen. Je zult dus ene eigen afweging moeten maken

Omgekeerd dak:

  • Werkwijze: Extra isolatieplaten worden bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst en bedekt met een ballastlaag van grind of tegels. Dit zien we regelmatig bij bijvoorbeeld schuren en garages.
  • Voordeel: Deze methode is minder arbeidsintensief en goedkoper. Zoek je naar een simpele oplossing, dan kan dit een goede keuze zijn.

Beide opties zijn dus mogelijk. Check goed wat er voor jou mogelijk is, en reken samen met een specialist uit wat de besparing en de kosten zullen zijn. 

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Aandachtspunten en tips voor binnen en buiten dubbel isoleren

Omdat er best nog wat dingen zijn waar je op moet letten, hebben we een aantal belangrijke zaken op een rij gezet. Deze tips zorgen ervoor dat je problemen voorkomt.

Vochtproblemen: Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je last krijgt van vochtproblemen en lekkages. Zorg ervoor dat dampremmende lagen goed worden aangebracht om vochtproblemen te voorkomen. Gaat dit mis, dan kan de schade snel oplopen.

Dampschermen: Verwijder of doorprik oude dampschermen bij binnenisolatie om condensatie en schimmelvorming te vermijden. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je last krijgt van een rottende dakconstructie.

Advies op maat: Het is verstandig om professioneel advies in te winnen om de juiste materialen en methoden te kiezen die passen bij jouw specifieke situatie. Iedere woning en ieder budget is anders, dus advies is zeker welkom.

Kosten en opbrengsten: Dubbele isolatie kan in eerste instantie meer kosten met zich meebrengen. Wel kan de besparingen op de energierekening en de toename van het comfort dit de moeite waard maken. Vooral bij oude woningen die gerenoveerd moeten worden is het een goede keuze.

Zoals je kunt zien zijn er dus een hoop voordelen, maar ook een hoop dingen om over na te denken. Laat daarom een inspectie van je dak uitvoeren, en vergelijk offertes van verschillende specialisten. De keuze voor dakisolatie wordt zo een stuk makkelijk. Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag ‘mag je een dak van binnen en buiten isoleren?’.

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden