Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Lucht water warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Een soort warmtepomp installatie die we veel voorbij zien komen is natuurlijk de lucht water warmtepomp. Lucht-water warmtepompen zijn een variant binnen de aerothermische systemen. Het gebruikt de warmte uit de buitenlucht om water en ruimtes op een efficiënte manier te verwarmen met bruikbare energie.

Deze soort warmtepomp kan gebruikt worden voor het verwarmen van je huis en water tot het verwarmen van zwembaden, waarbij je dus geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt. Wij vertellen je alles over de lucht water warmtepompen, en vertellen je wanneer het gebruiken ervan een goede keuze is is. Wij bespreken zowel de voordelen als de nadelen, inclusief een overzicht van de verwachte kosten.

Hoe werken lucht water warmtepompen?

Om een goed beeld te krijgen van deze warmtepomp, is het natuurlijk eerst belangrijk om te begrijpen hoe deze werkt. De installatie van een lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit.Het principe achter lucht-water warmtepompen is relatief eenvoudig maar zeer effectief. Het systeem gebruikt warmte van de buitenlucht door dit aan te zuigen en deze door een warmtewisselaar met een koelvloeistof te gebruiken om te verwarmen. Deze koelvloeistof neemt de warmte op, verdampt, en wordt vervolgens door een compressor samengeperst. De gegenereerde dampwarmte wordt uiteindelijk gebruikt om het water in het verwarmingssysteem te verwarmen. Het systeem is natuurlijk behoorlijk complex, maar dit is in simpele woorden uitgelegd hoe het werkt

Vaak worden lucht-water warmtepompen samen met een bestaande cv-ketel gebruikt. In zo’n combinatie springt de cv-installatie bij wanneer het nodig is, zoals in de winter als het buiten echt koud is. De cv-ketels zorgen ook voor het warme water als je gaat douchen of in bad wilt.

Lucht-water warmtepomp

Wanneer kies je voor een lucht water warmtepomp?

Je hebt een hoop soorten warmtepompen, en hoe maak jij nu een goede keuze? De keuze voor lucht-water warmtepompen is vooral aantrekkelijk voor het duurzaam verwarmen van je woning, warm tapwater of het zwembad. Als we kijken naar de verschillende mogelijkheden, is deze soort waterpomp een van de simpelere varianten.

Voor dit duurzame alternatief heb je geen gasaansluiting nodig. Het onderscheidt zich door de relatief eenvoudige en installatie, waardoor het een ook een stuk goedkoper is dan de complexe systemen. Het is een goede vervanger voor traditionele verwarmingssystemen, vooral als je op zoek bent naar een duurzaam en goedkoop. In vergelijking met een lucht-lucht warmtepomp, die warmte verspreidt via een ventilator, werkt de lucht-water variant juist goed samen met je centrale verwarming, wat zorgt voor een gelijkmatige warmte energie verdeling in de ruimte. Per situatie is het dus weer net even anders, als we kijken naar de beste keuze.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Wanneer is je woning geschikt voor een lucht water warmtepomp?

Kies je voor een nieuwe warmtepomp installatie, dan moet je kiezen voor de juiste warmtepomp en deze natuurlijk goed aansluiten op je huidige woning. Ben je al bezig met het verduurzamen van je woning? Of is dit juiste de eerste stap.

Is jouw huis eigenijk wel helemaal voorbereid op een lucht-water warmtepompsysteem? Voordat je besluit een lucht-water warmtepomp in je huis te installeren, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

Isolatie van je woning

Een belangrijke factor voor het behalen van een hoog rendement met een lucht-water warmtepomp is de isolatiewaarde van je huis. Natuurlijk is dit altijd belangrijk, maar bij de overstap naar een warmtepomp wordt dit alleen maar belangrijker. Onvoldoende isolatie leidt tot aanzienlijk warmteverlies, waardoor de pomp harder moet werken om de ruimte te verwarmen. Dit vermindert de energie-efficiëntie aanzienlijk, iets om goed over na te denken dus!

Verwarming op lage temperatuur

De warmtepompen kunnen het beste gebruikt worden wanneer ze zijn aangesloten op verwarmingssystemen die werken op lage temperaturen, zoals vloer- of wandverwarming. Heb je al vloerverwarming, dan is dit een goede keuze. De warmtepomp hoeft dan minder benodigde energie hoeft te gebruiken om het water op te warmen.

50 graden test

Wil je een makkelijke en snelle test om te zien of je huis geschikt is? Een handige manier om te controleren of je woning geschikt is voor een warmtepomp, is door je huidige cv-ketel op 50 graden in te stellen en te kijken of je huis voldoende warm blijft. Op basis hiervan kun je snel en eenvoudig bepalen of een warmtepomp een goede keuze is. Een installateur kan je hierover ook adviseren en je voorzien van persoonlijk advies.

Genoeg ruimte

Iets wat mensen soms nog wel eens vervelend vinden is dat een warmtepomp wel veel ruimte in beslag kan nemen. Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp heb je zowel binnen als buiten voldoende ruimte nodig. Het is belangrijk dat de binnen- en buitenunits niet te ver van elkaar worden geplaatst. Een expert kan dit goed voor je beoordelen en advies geven over je situatie. Houd ook rekening met het geluidsniveau van de buitenunit om overlast te voorkomen.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Voordelen van de lucht water warmtepomp

Makkelijk in gebruik

Lucht-water warmtepompen zijn veelzijdig en kunnen in veel woningen worden toegepast, waaronder hoge ruimtes zoals in appartementen. Qua installatie hebben ze niet zulke ingrijpende werkzaamheden nodig. Ze zijn zowel geschikt voor nieuwbouwprojecten als voor renovaties.

Snel installeren

In vergelijking tot andere warmtepomp installaties, is deze variant makkelijk en snel te plaatsen. Dit type warmtepomp is relatief eenvoudig te installeren, zonder dat er ingrijpende werkzaamheden nodig zijn, dit zorgt natuurlijk ook weer voor lagere kosten

Combinatie met vloerverwarming

Je kunt een lucht-water warmtepomp combineren met vloerverwarming, een bestaande radiator en ingebouwde boiler. Wederom weer gemakkelijk dus!

Geen vergunningen

Voor de installatie van dit type warmtepomp hoef je geen melding te doen bij gemeente en is er geen vergunning vereist. Bij de complexe systemen is dit vaak wel het geval.

Nadelen van de lucht water warmtepomp

Goede isolatie vereist

Voor de beste werking is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Indien dit niet het geval is, zal de warmtepomp inefficiënter werken. Natuurlijk is dit wel weer een mooi moment om ook je woning goed te isoleren zodat je maximaal profiteert van de voordelen.

Lager rendement bij koud weer

In de winter, wanneer de buitentemperatuur daalt, kan het rendement van lucht-water warmtepompen afnemen, in tegenstelling tot systemen die gebruik maken van geothermische warmte. Dit is iets waar je goed over na zult moeten denken. De kosten zijn bij een geothermische namelijk wel weer een stuk hoger als we kijken naar de installatie.

Geluidsoverlast van de buitenunit

Hoewel de buitenunit geluid kan produceren, hoe je hier natuurlijk niet altijd last van hebben. Laat je adviseren door een specialist om overlast te voorkomen.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Lucht water warmtepomp kosten

De kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen doorgaans tussen de 5.000 en 10.000 euro, inclusief installatie maar exclusief btw. Dit kan natuurlijk verschillen, afhankelijk van jouw situatie. Deze kosten zijn afhankelijk van de benodigde capaciteit, het merk en model. Van te voren zul je je daarom goed moeten verdiepen in de mogelijkheden. Omdat de installatie relatief eenvoudig is, en er niet gegraven hoeft te worden, zijn de installatiekosten lager dan bij geothermische warmtepompen. Dit zorgt ervoor dat de lucht-water warmtepomp een goedkopere optie is dan andere systemen.

Subsidies lucht water warmtepompen

Wil je de terugverdientijd aanzienlijk verkorten? Het is goed om te weten dat er subsidies beschikbaar zijn die de investering aantrekkelijker maken, zoals de investeringssubsidie duurzame energie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen ervan. Voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW en energielabel A++ kun je bijvoorbeeld € 2.550 subsidie krijgen, terwijl voor een volledige warmtepomp met een vermogen van 8 kW en energielabel A++ het subsidiebedrag oploopt tot € 3.150. Weet wel dat je alleen subsidie ontvangt voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger. Vanaf 2024 is er geen subsidie meer beschikbaar voor warmtepompen met een energielabel lager dan A++. Je kunt ook zonne energie gebruiken om je eigen groene stroom op te weken. Dit is een milieuvriendelijke manier waarmee je nog meer subsidie kunt krijgen. Let op: de subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na de installatiedatum worden ingediend en je moet de subsidie aanvragen op de website van RVO, waar je ook een DigiD voor nodig hebt.

Het onderhoud van een lucht water warmtepomp

Voor de beste prestaties en om mogelijke storingen te voorkomen moet je lucht-water warmtepompen regelmatig onderhouden. Het wordt sterk aanbevolen om de warmtepomp jaarlijks te laten inspecteren door een gekwalificeerde monteur. Tijdens deze inspectie wordt gecontroleerd of er onderhoud nodig is en worden eventuele problemen in kaart gebracht voordat ze ernstiger worden. Hoewel lucht-water warmtepompen over het algemeen weinig tot geen onderhoud nodig hebben, kan een jaarlijkse inspectie veel problemen voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld een lekkage binnenin het systeem andere materialen aantasten of zelfs sluiting veroorzaken als er water in de elektronica terechtkomt. Bovendien kan regelmatig onderhoud ervoor zorgen dat je de garantie op onderdelen kan behouden, vooral als het gaat om verlengde garantievoorwaarden die vaak vereisen dat er jaarlijks inspecties worden uitgevoerd.

Je kunt hiervoor een onderhoudscontract bij een installatiebedrijf afsluiten zodat je een snelle service krijgt in geval van storingen. Sommige bedrijven hebben zelfs een ‘all-in contract’ waarbij onderhoud, inspectie en service zijn inbegrepen in een vast jaarlijks bedrag. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welk onderhoudsplan het beste past bij je situatie.