Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Lucht lucht warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Wanneer je graag een warmtepomp wilt laten plaatsen, maar geen grote investeringen wilt doen, is een lucht lucht warmtepomp al snel en van de betere opties. Een lucht-lucht warmtepomp staat bekend als een van de goedkopere opties onder de verschillende soorten warmtepompen, zoals de lucht water warmtepomp. Dit apparaat benut de warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen of, indien nodig, af te koelen. Het is dan ook niet gek dat de afgelopen tijd een hoop mensen deze warmtepomp hebben laten installeren. Wil jij ook een lucht lucht warmtepomp kopen? Hier lees je alles wat je moet weten over lucht-lucht warmtepompen, zoals de werking, wanneer je woning geschikt, de voordelen, en wat je qua kosten kunt verwachten. Zo kun je een goede keuze maken of de lucht lucht warmtepomp iets voor jou is!

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp nou precies?

Het systeem van een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een een externe unit die lucht aanzuigt met een ventilator en een interne unit die deze lucht opwarmt door middel van een compressor en een koelvloeistof. Dit is dan ook waar de naam lucht lucht warmtepomp vandaan komt. Vervolgens wordt de opgewarmde lucht door de interne unit de ruimte ingeblazen. Hierdoor krijg je dus de verwarming of juist de verkoeling in je woning. De lucht lucht warmtepomp maakt je woning dus warmen of kouder.

Dit is ook direct een van de belangrijke voordelen, het apparaat kan niet alleen verwarmen maar ook verkoelen. Zo biedt het een flexibele oplossing voor zowel de zomer als de winter.

Lucht-lucht warmtepomp

Wanneer kies je voor een lucht lucht warmtepomp?

Aangezien er een hoop verschillende warmtepompen zijn, is het belangrijk om een goede keuze te maken. Dit is onder andere afhankelijk van je situatie en je wensen. Er zijn verschillende situaties waarin een lucht-lucht warmtepomp een slimme keuze is:

Kleine en goed geïsoleerde huizen

De grootte van je woning en de isolatie ervan is een belangrijk onderdeel tijdens het kiezen van een warmtepomp. In kleine, goed geïsoleerde woningen is een lucht-lucht warmtepomp erg effectief, omdat de warmte of koelte goed binnen de muren blijft. Voor grotere woningen met veel kamers kan de installatie van meerdere binnenunits juist weer zorgen voor hogere kosten waardoor je beter kunt kiezen voor een andere soorten warmtepomp. De lucht lucht warmtepomp werkt dus vooral goed in kleine en goed geïsoleerde woningen.

Nieuw centraal verwarmingssysteem

Denk je na over de installatie van een centrale verwarming en heb je nog geen voorkeur? Meerdere interne units gekoppeld aan één externe unit laten je toe om de temperatuur per kamer te regelen, wat voor een efficiënte en comfortabele verwarming en koeling zorgt. In dat geval is dit energiezuinige toestel goede keuze!

Vervanging van elektrische verwarming

Indien je momenteel verwarmt met elektrische elementen, zoals elektrische radiatoren, en je zoekt naar een manier om de kosten voor je energie te verlagen, dan biedt een lucht-lucht warmtepomp een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief. Dit komt aan de ene kant door de lage kosten, maar ook omdat deze erg effectief is. Je maakt zo dus ook geen gebruik meer van fossiele brandstoffen.

Airconditioning tijdens warme maanden

Verwarmen, maar ook koelen, dat is voor veel mensen belangrijk. Ben je op zoek naar een nieuwe verwarmingsoptie en overweeg je tegelijkertijd airconditioning? Een lucht-lucht warmtepomp is dan de perfecte keuze die zowel kan verwarmen als koelen met slechts één systeem.

Wanneer je de voordelen bekijkt wordt snel duidelijk dat de lucht-lucht warmtepomp een flexibele en goedkope oplossing kan zijn voor diverse situaties. Alleen is het wel belangrijk om goed naar je eigen situatie te kijken, zodat het goed bij jou past. Zowel voor verwarming in de winter als verkoeling in de zomer is dit in ieder geval een slimme keuze.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Lijkt een lucht lucht warmtepomp je een goede keuze? Wij hebben de voordelen voor je nog even onder elkaar gezet!

Flink besparen: Je kunt direct besparen zonder hoge investeringen. Dit type warmtepomp is over het algemeen de goedkoopste. Hierdoor is in de meeste gevallen de terugverdientijd ook sneller.

Verkoeling in de zomer: Naast verwarming in de winter biedt een lucht-lucht warmtepomp ook de mogelijkheid om je huis in de zomer af te koelen. Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel, omdat verkoeling in de zomer steeds belangrijker wordt.

Subsidies: Je profiteert bij deze warmtepomp al van de lage kosten, maar je hebt ook nog mogelijkheden voor verschillende subsidies, zoals de investeringssubsidie duurzame energie.

Snel effect: Een lucht-lucht warmtepomp kan een ruimte snel verwarmen of verkoelen, waardoor je snel van het gewenste binnenklimaat kunt genieten.

Eenvoudig te installeren: In tegenstelling tot andere soorten warmtepompen heb je geen last van een moeilijke installatie De installatie vergt enkel het plaatsen van binnen- en buitenunits, wat de installatiekosten laag houdt.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Is jouw huis geschikt voor een lucht-lucht warmtepomp?

Niet elke woning is even geschikt voor dit type warmtepompsysteem. Zoals we net al zeiden kan dit per situatie behoorlijk verschillen. Hieronder vind je een aantal situaties waarin het minder verstandig kan zijn om voor een lucht-lucht warmtepomp te kiezen:

Als primaire verwarming in grotere woningen

Voor grote woningen met veel ruimtes kan de benodigde hoeveelheid binnenunits de kosten flink laten stijgen. In zulke gevallen kan het voordeliger zijn om naar andere warmtepompsystemen te kijken. Deze warmtepomp is het meest energiezuinige toestel bij kleine woningen. Een lucht-lucht warmtepomp kan echter nog steeds nuttig zijn als aanvullende verwarmingsbron in koude weersomstandigheden.

Gebrek aan ruimte

Voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp heb je zowel binnen als buiten voldoende ruimte nodig voor de plaatsing van de units. Dit is dus iets om van te voren goed over na te denken of je over te laten adviseren. Het geluid van de buitenunit kan soms nog wel eens voor overlast zorgen, dus je zult een goede plek moeten kiezen. .

Bij onvoldoende isolatie

Als je huis niet goed geïsoleerd is, kan er te veel warme of koude lucht ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp minder goed werkt. Misschien dus slim om ook te denken aan het isoleren van je woning.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Wat kost een lucht lucht warmtepomp?

Zoals we net al zeiden is een lucht lucht warmtepomp een goedkopere optie De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp liggen doorgaans tussen de 4.000 en 7.500 euro. Een stuk goedkoper dus dan andere modellen die we veel voorbij zien komen. De uiteindelijke totale kosten hangen af van verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, de isolatie van je woning, het exacte model dat je kiest, het aantal binnenunits en het benodigde vermogen van de installatie. Per situatie kan dit nog al eens verschillen, daarom is het slim om je goed te laten adviseren. Complexere installaties zoals plafondmodellen, de keuze voor meerdere binnenunits of een hoger vermogen kunnen de kosten verhogen. Vraag altijd meerdere offertes aan zodat je een goed beeld hebt over de totale kosten.

De installatie van lucht lucht warmtepompen

De installatie van een lucht-lucht warmtepomp moet echt zorgvuldig worden gedaan door een erkend installateur. Maar hoe hoe kun je een warmtepomp aansluiten? Een professional monteert eerst de binnenunits aan de wand, vloer of plafond, waardoor warme of koele lucht gelijkmatig door de ruimtes wordt verspreid. Vervolgens creëert de installateur toegangspunten in de woning om de binnenunits te verbinden met één buitenunit, waarbij gaten worden geboord voor elektrische bedrading en leidingen. De buitenunit wordt meestal aan de zijkant van de woning en boven de sneeuwgrens in koudere gebieden gemonteerd. Vervolgens wordt de elektrische bedrading aangesloten en indien nodig geïsoleerd. Dan kan de koelmiddelleidingen en afvoerleidingen worden aangesloten voor condenswater. Ook deze kunnen indien nodig geïsoleerd worden. Ten slotte voert de installateur een grondige kwaliteitstest uit om ervoor te zorgen dat het volledige systeem optimaal functioneert.