Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Kozijnen vervangen

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Het vervangen van je kozijnen, je wilt natuurlijk dat je goed voorgelicht wordt, want het is belangrijk dat deze klus goed uitgevoerd wordt!? Kozijnen hebben veel invloed op de uitstraling van je huis en zijn daarnaast ook nog eens functioneel omdat ze dienen als isolatie tegen koude lucht. Het is van groot belang om tijdig je kozijnen te vervangen voor een nieuw kozijn als ze niet meer aan de hedendaagse eisen voldoen. Investeren in goede kozijnen is iets wat iedereen zou moeten doen! Hier vind je alles wat je moet weten over het vernieuwen van kozijnen, inclusief de ramen en de bijbehorende kosten. Wil jij ook je kozijnen vervangen? Lees dan verder!

Kozijnen vervangen

Hoe weet je wanneer het tijd is om kozijnen te vervangen?

Er zijn meerdere aanleidingen die het noodzakelijk maken om je oude kozijnen te vernieuwen. Het kan misschien lastig zijn om te bepalen wanneer dit het geval is, daarom vertellen wij je waar je op moet letten. Soms volstaat een reparatie, maar in gevallen van bijvoorbeeld houtrot, verouderde mechanismen of verouderde typen glas, is het vaak raadzamer om tot volledige vervanging van moderne kozijnen over te gaan. Je kunt hiervoor het beste in gesprek gaan met een vakman, zodat je goed geadviseerd kan worden.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Kozijnen vervangen kosten, dit kun je verwachten in 2024

Overweeg je nieuwe kozijnen voor je nieuwbouwwoning of is je bestaande woning toe aan een opknapbeurt omdat de kozijnen verouderd zijn? Voor een doorsnee tussenwoning variëren de kosten voor het plaatsen van nieuwe kozijnen van ongeveer € 7.500 tot € 15.000, exclusief btw en inclusief installatie. Er zijn allerlei factoren die de prijs behoorlijk kunnen beïnvloeden, het is belangrijk om dit allemaal mee te nemen. Zo kun je de juiste kosten voor kozijnen berekenen. De prijzen voor een halfvrijstaande of een vrijstaande woning zijn aanzienlijk hoger, waarbij je uit kunt gaan van een gemiddeld bedrag tussen de € 15.000 en € 30.000, exclusief btw en met installatie inbegrepen.

Kosten voor kunststof kozijnen vervangen

Ben je op zoek naar een goedkope optie of juist niet? Dit is iets wat je moet overwegen. Zoek je een goedekope optie, bieden kunststof kozijnen een uitstekende oplossing. Deze kozijnen, vervaardigd uit hoogwaardig PVC, staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn gemiddeld 20% voordeliger dan hun houten tegenhangers en zelfs 25 tot 30% goedkoper dan aluminium varianten. Daarnaast is de kwaliteit en de uitstraling erg goed, vandaar dat veel mensen hiervoor kiezen. Het voordeel? Betere geluidsisolatie en een lagere energierekening. De duurzaamheid van kwalitatief PVC, samen met het minimale onderhoud en de efficiënte isolatiecapaciteiten, maken het een aantrekkelijke keuze.

De prijsindicatie voor kunststof raamkozijnen: € 300 tot € 900 per vierkante meter

De prijsindicatie voor kunststof deurkozijnen: € 1.700 tot € 3.250

Kosten voor houten kozijnen vervangen

Nieuwe houten kozijnen, die ongeveer 15% meer kosten dan kunststof varianten, brengen de unieke charme en warmte van een natuurproduct naar je huis. Vroeger werden houten kozijnen vrijwel overal gebruikt, maar dat is tegenwoordig minder vaak het geval. Maar als je zoekt naar een goede optie voor klassieke en landelijke woningen is dit zeker een goede keuze! Als je streeft naar een authentieke uitstraling, zijn de extra kosten voor houten kozijnen het zeker waard. Ze bieden uitstekende isolatiewaarden, en zorgen dus voor een lager energieverbruik, hoewel ze wel meer onderhoud vereisen naarmate de tijd verstrijkt. Er kunnen namelijk ook kleine beschadigingen ontstaan die je moet repareren. Je zou je oude houten kozijnen dus kunnen vervangen voor nieuwe.

De prijsindicatie voor houten raamkozijnen: € 450 tot € 1.250 per vierkante meter

De prijsindicatie voor houten deurkozijnen: € 2.000 tot € 4.000

Kosten voor aluminium kozijnen vervangen

Aluminium kozijnen zijn een ander type kozijn, ideaal voor het creëren van grote raampartijen die veel daglicht binnenlaten, combineren sterkte met lichtheid. Voor moderne en strakke woningen is dit vaak de eerste keuze. Deze eigenschappen maken het mogelijk om grote oppervlakken te overspannen met slanke, stijlvolle profielen. Aluminium is zowel inbraakbestendig als brandwerend, ook qua isolatiewaarde is dit een zeer goede keuze en de mogelijkheden zijn ook nog eens eindelos. Echter, de kosten voor aluminium kozijnen zijn ongeveer 15% hoger dan die voor hout en 25% hoger dan voor kunststof. Voor de goedkoopste kozijnen kun je dus beter ander soort kozijnen kiezen.

De prijsindicatie voor aluminium raamkozijnen: € 750 tot € 1.500 per vierkante meter

De prijsindicatie voor aluminium deurkozijnen: € 2.000 tot € 4.500

Kosten voor stalen kozijnen vervangen

Stalen kozijnen zij de top in luxe en bieden sterkte en veelzijdigheid in het design, waaronder de mogelijkheid voor gebogen vormen en slanke, elegante profielen. Wanneer je top kwaliteit wilt en een geweldige luxe uitstraling is dit de perfecte optie. Deze hebben ook minder onderhoud nodig dan hout. Deze tijdloze elegantie komt wel met een hoger prijskaartje; stalen kozijnen zijn gemiddeld 30% duurder dan aluminium. Maar als je je kozijnen wilt vervangen en wilt gaan voor stijl, is dit zeker aan te raden. Voor liefhebbers van de industriële look die minder te besteden hebben, kunnen aluminium kozijnen met een staal-achtige afwerking een alternatief zijn.

De prijsindicatie voor stalen raamkozijnen: € 500 tot € 2.000 per vierkante meter

De prijsindicatie voor stalen deurkozijnen: € 2.500 tot € 5.000

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Extra factoren die de kosten van kozijnen vervangen beïnvloeden

De uiteindelijke prijs van jouw kozijnen wordt niet alleen bepaald door het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. Er zijn verschillende elementen die een rol spelen bij het vaststellen van de kostprijs. Hier volgt een overzicht:

Type glas

Wat betreft isolatie speelt het type glas een cruciale rol, nog belangrijker dan de raamprofielen zelf. Wil je de kozijnen vervangen, dan is het belangrijk om het juiste type glas te kiezen. Standaard dubbel glas wordt afgeraden ten gunste van hoogrendementsglas, dat tot drie keer beter isoleert. Er zijn diverse soorten hoogrendementsglas, elk met hun eigen kostprijs. Voor een maximale energie-efficiëntie kun je overwegen om driedubbel glas te installeren, dat ongeëvenaard is in isolatiewaarden, hoewel dit ook de kostprijs aanzienlijk verhoogt.

Soort kozijn

De prijs varieert aanzienlijk tussen de verschillende kozijntypes. Een houten kozijn, een kunststof kozijn of zelfs maatwerk kozijnen, het beïnvloed de prijs allemaal. Een vast kozijn, dat niet geopend kan worden, is over het algemeen het meest voordelig. Draai-kiepkozijnen vallen in een iets hogere prijscategorie, terwijl schuifpuien doorgaans de duurste optie zijn. Dit geldt ook voor deurkozijnen, waarbij de prijzen uiteenlopen afhankelijk van of je voor een standaard buitendeur kiest of een geavanceerdere veiligheidsdeur.

Tijd en planning

Heb je veel haast met de plaatsing, en moet een project snel afgerond worden? Dan kan het ook nog wel eens invloed hebben op de kosten. Sommige vakmannen zitten al behoorlijk volgepland, dus als je hier tussen wilt komen, kan dit nog wel eens invloed hebben op de kosten.

Afwerking

De totale kosten worden eveneens bepaald door de afwerkingskeuzes die je maakt. Denk na over het hang en sluitwerk en andere zaken. Opteer je voor een standaardafwerking of prefereer je design handvatten? Wil je een specifiek patroon in je houten kozijnen, of kies je voor een unieke verdeling van het raam? Al deze keuzes kunnen de prijs van je kozijnen aanzienlijk doen stijgen.

Installatie

De installatie- of vervangingskosten van kozijnen hangen af van hoe complex de werkzaamheden zijn. Het vervangen van je kozijnen is dus echt iets dat per situatie heel erg kan verschillen. Een schuifpui installeren is ingewikkelder en dus duurder dan het plaatsen van een vast kozijn. Ook de hoogte van de verdieping waar de kozijnen geplaatst moeten worden, kan de arbeidskosten beïnvloeden. Hoe gecompliceerder de installatie, des te hoger de arbeidskosten kunnen uitvallen, met uurprijzen van specialisten die variëren tussen de 20 en 50 euro. Ook de kosten voor het vervoer naar de locatie kunnen verschillen.

Snel de beste kozijnen specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de kozijnen specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Stap voor stap de kozijnen vervangen

Het vervangen van kozijnen is een nauwgezet proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe dit moet worden aangepakt:

1. Inmeten van de nieuwe kozijnen

Om te beginnen wordt eerst de juiste maat opgenomen. Hierbij worden de breedte en hoogte van het nieuwe kozijn opgemeten, zowel voor binnen- als buitenkozijnen. Op die manier zullen de nieuwe kozijnen perfect passen zonder verdere aanpassingen.

2. Kiezen van de juiste kozijnen

Na het meten worden de juiste kozijnen gekozen. Dit is weer afhankelijk van het materiaal en eventuele speciale functies zoals draai-kiep ramen. De keuze varieert van kunststof tot houten kozijnen en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en prijskaartje.

3. Verwijderen van oude kozijnen

Vervolgens worden de oude kozijnen vervangen en hiervoor moeten de oude kozijnen verwijderd worden. Allereerst worden de bewegende delen zoals openslaande ramen losgemaakt. Vervolgens wordt het glas verwijderd en de oude kozijnen gesloopt met behulp van gereedschap.

4. Plaatsen van nieuwe kozijnen

Zodra de oude kozijnen zijn verwijderd, is het tijd om de nieuwe kozijnen te plaatsen. Het is belangrijk om voldoende speling aan beide zijden van het kozijn te laten voor een optimale pasvorm. De nieuwe kozijnen worden stevig vastgeschroefd en eventuele speling wordt afgedicht met kit.

5. Afwerking

Na het plaatsen van de kozijnen wordt de afwerking voltooid. Denk aan het schilderen van de kozijnen, evenals het aanbrengen van eventuele extra functies zoals draai-kiepmechanismen. Dus, wil jij je oude kozijn vervangen voor een nieuwe kozijn? Laat het vervangen van kozijnen dan over aan professionals. Zo ben je gegarandeerd van een uitstekende installatie en een lange levensduur.