Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Kozijnen kosten

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Wanneer je oude kozijnen vervangen moeten worden, wil je natuurlijk goed voorgelicht zijn. Het is immers belangrijk dat je op de hoogte bent van de kozijnen kosten en dat deze klus goed wordt uitgevoerd. Kozijnen hebben veel invloed op de uitstraling van je huis en zijn daarnaast ook nog eens functioneel, omdat ze dienen als isolatie tegen koude lucht. Het is van groot belang om tijdig je oude kozijnen te vervangen als ze niet meer in goede staat zijn. Investeren in een goed, nieuw kozijn is iets wat iedereen zou moeten doen!

Hier vind je alles wat je moet weten over je oude kozijnen vervangen, inclusief de ramen en de bijbehorende kozijnen kosten.

Tip: wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Check dan de subsidies voor kozijnen!

Wanneer is het tijd om je kozijnen te vervangen?

Er zijn meerdere gevallen waarbij je het beste voor nieuwe kozijnen kunt gaan kijken. Soms kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je voor nieuwe kozijnen moet gaan of wanneer een reparatie ook volstaat in plaats van kozijnen vervangen. Bij houten kozijnen met houtrot, verouderde mechanismen of verouderde typen glas is het vaak raadzamer om voor een volledig nieuwe kozijn te gaan en moet je de oude kozijnen vervangen. Voor het vervangen van kozijnen kan je het beste in gesprek gaan met een vakman, zodat je goed geadviseerd kunt worden over de montage.

Als de kozijnen beschadigd zijn, en repareren niet mogelijk is, kun je deze laten vervangen. Uiteraard wil je hiervoor een goede offerte, inclusief montage kosten. Het vervangen van kozijnen wil je qua kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Van HR glas tot een fsc keurmerk, er zijn veel dingen om op te letten, vandaar dat het slim is om offertes te vergelijken.

Dakdekker

Kozijnen kosten: dit kun je verwachten in 2024

Overweeg je nieuwe kozijnen voor je nieuwbouwwoning of is je bestaande woning toe aan een opknapbeurt omdat de kozijnen verouderd zijn? Als je ervoor kiest om nieuwe kozijnen te plaatsen in een doorsnee tussenwoning variëren de kosten voor de montage van ongeveer € 7.500 tot € 15.000, exclusief btw en inclusief installatie. Wil je kozijnen kopen, dan kunnen de kosten uiteenlopen. 

Er zijn allerlei factoren die de kozijnen prijzen behoorlijk kunnen beïnvloeden, dus het is belangrijk om dit allemaal mee te nemen. De prijzen voor een halfvrijstaande of een vrijstaande woning zijn aanzienlijk hoger, waarbij je uit kunt gaan van een gemiddeld bedrag tussen de €15.000 en €30.000, exclusief btw en met installatie inbegrepen. Ook zijn de kosten afhankelijk van het soort kozijn, de hoeveelheid kozijnen en of deze bijvoorbeeld dubbel glas hebben of niet.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Kosten kunststof kozijnen

Vind je de kozijnen prijzen tamelijk hoog en zoek je liever een goedkopere optie bij het kozijnen vervangen? Dan bieden kunststof kozijnen een uitstekende oplossing! Kunststof kozijnen zijn vervaardigd uit hoogwaardig PVC en staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor het vervangen van kozijnen. Als het aankomt op de kunststof kozijnen prijzen zijn ze gemiddeld 20% voordeliger dan houten kozijnen en is een kunststof kozijn zelfs 25-30% goedkoper dan aluminium kozijnen.

Daarnaast is de kwaliteit en uitstraling van het kunststof kozijn erg goed, waardoor dit type kozijnen vaak gekozen wordt. De lange levensduur van kunststof kozijn van kwalitatief PVC samen met het minimale onderhoud en de isolerende werking van een kunststof kozijn die zorgt voor extra isolatie maken het een aantrekkelijke keuze niet alleen voor jezelf, maar ook voor je energierekening!

De kunststof kozijnen prijzen variëren voor kunststof kozijnen in de ramen van €300 tot €900 per vierkante meter, afhankelijk van het aantal kunststof kozijnen.

Voor kunststof kozijnen van deuren is de prijs €1.700 tot €3.250 exclusief btw, inclusief de plaatsing.

Kosten voor houten kozijnen

Houten kozijnen, die ongeveer 15% meer kosten dan kunststof kozijnen, brengen de unieke charme en warmte van een natuurproduct naar je huis en zorgen zo voor een industriële uitstraling. Vroeger werden houten kozijnen vrijwel overal gebruikt, maar tegenwoordig kiest men steeds vaker voor kunststof kozijnen. Als je echter zoek bent naar een goede optie voor klassieke en landelijke woningen is dit zeker een goede keuze!

Als je streeft naar een authentieke uitstraling, zijn de extra kosten voor houten kozijnen het zeker waard. Ze bieden uitstekende isolatiewaarden, wat zorgt voor een lagere energierekening, hoewel ze wel meer onderhoud nodig hebben naarmate de tijd verstrijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid op houtrot.

Kosten houten kozijnen bij de ramen: €450 tot €1.250 per vierkante meter, afhankelijk van het soort kozijnen.

Kosten nieuwe kozijnen bij de deuren: €2.000 tot €4.000

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Kosten aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn ideaal voor het creëren van grote raampartijen die veel daglicht binnenlaten en deze kozijnen zijn zowel sterk als licht. Een kozijn van aluminium is dan ook vaak de eerste keuze voor moderne en strakke woningen. Deze verschillende factoren spelen een grote rol als men grote oppervlakten wil overspannen met slanke, stijlvolle profielen.

Een aluminium kozijn is zowel inbraakbestendig als brandwerend. Ook zullen deze de woning goed isoleren, wat zorgt voor een lager energieverbruik, zorgt het voor betere geluidsisolatie en zijn de mogelijkheden hiermee eindeloos. Als je de kozijnen wilt laten vervangen door aluminium kozijnen, zijn de kosten echter 15% hoger dan die van houten kozijnen en 25% hoger dan de kosten van kunststof kozijnen.

De gemiddelde kosten voor aluminium kozijnen bij de ramen zijn €750 tot €1.500 per vierkante meter, afhankelijk van het type kozijn.

De prijsindicatie voor aluminium deurkozijnen: €2.000 tot €4.500

Kosten voor stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn de top in luxe en bieden sterkte en veelzijdigheid in het design, waaronder de mogelijkheid voor gebogen vormen en slanke, elegante profielen. Wanneer je top kwaliteit wilt en zoekt naar moderne kozijnen met een lange levensduur en een geweldige, luxe uitstraling, is dit de perfecte optie voor het vervangen van je oude kozijn.

Deze tijdloze elegantie komt wel met een hoger prijskaartje; stalen kozijnen zijn gemiddeld 30% duurder dan aluminium kozijnen. Maar mocht je gaan voor stijl, is dit zeker aan te raden. Voor liefhebbers van de steel look die minder te besteden hebben, kunnen aluminium kozijnen met een staal-achtige afwerking een alternatief zijn.

De prijsindicatie voor stalen kozijnen bij de ramen: €500 tot €2.000 per vierkante meter, afhankelijk van het type kozijn.

De prijsindicatie voor stalen kozijnen in deuren: €2.500 tot €5.000

Snel de beste kozijnen specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de kozijnen specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Extra factoren die de kosten van kozijnen beïnvloeden

De uiteindelijke prijs voor een nieuw kozijn wordt niet alleen bepaald door het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. Er zijn verschillende elementen die een rol spelen bij het vaststellen van de kostprijs. Hier volgt een overzicht:

1. Type glas

Wat betreft isolatie in de woning speelt het type glas een cruciale rol, nog belangrijker dan de raamprofielen zelf. Wil je een kozijn vervangen, zijn er verschillende soorten glas om uit te kiezen. Standaard dubbel glas wordt afgeraden ten gunste van hoogrendementsglas, dat tot drie keer beter isoleert.

Er zijn diverse soorten hoogrendementsglas, elk met hun eigen kostprijs. Als je energiebesparende maatregelen wilt nemen met maximale energie-efficiëntie kun je overwegen om nieuwe kozijnen met triple glas te installeren, dat ongeëvenaard is in isolatiewaarden. Triple glas verhoogt echter wel ook de kostprijs.

2. Type kozijn

De prijzen van nieuwe kozijnen variëren aanzienlijk tussen de verschillende type kozijnen. Je kunt kiezen voor een houten kozijn, kunststof kozijnen of zelfs maatwerk kozijnen; het beïnvloed de prijs allemaal. Een vast kozijn, dat niet geopend kan worden en zonder draaiende delen, is over het algemeen het meest voordelig.

Draai-kiepkozijnen vallen in een iets hogere prijscategorie dankzij hun draaiende delen, terwijl schuifpuien doorgaans de duurste optie zijn. Dit geldt ook voor deurkozijnen, waarbij de prijzen uiteenlopen afhankelijk van of je voor een standaard buitendeur kiest of een geavanceerdere veiligheidsdeur.

3. Tijd en planning

Heb je veel haast met de kozijnen laten vervangen en moet de montage snel afgerond worden? Dan kan het ook nog wel eens invloed hebben op de kosten. Sommige vakmannen zitten al behoorlijk volgepland, dus als je hier tussen wilt komen, kan dit nog wel eens invloed hebben op de kosten.

4. Afwerking

De totale kosten worden eveneens bepaald door de afwerkingskeuzes die je maakt. Denk na over het hang en sluitwerk en andere zaken. Opteer je voor een standaardafwerking of prefereer je design handvatten? Wil je een specifiek patroon in je houten kozijnen, of kies je voor een unieke verdeling van het raam? Al deze keuzes kunnen de prijs van je kozijnen aanzienlijk doen stijgen.

5. Montage

De montagekosten of kosten van de vervanging van oude kozijnen hangen af van hoe complex de werkzaamheden zijn. De vervanging met nieuwe kozijnen is dus echt iets dat per situatie heel erg kan verschillen. Een schuifpui installeren is ingewikkelder en dus duurder dan het plaatsen van een vast kozijn. Ook de hoogte van de verdieping waar de plaatsing van de nieuwe kozijnen gebeurt, kan de arbeidskosten beïnvloeden.

Hoe gecompliceerder de plaatsing, des te hoger de arbeidskosten kunnen uitvallen, met uurprijzen van specialisten die variëren tussen de 20 en 50 euro. Ook de kosten voor het vervoer naar de locatie kunnen verschillen. Voordat je begint met het plaatsen van nieuwe kozijnen kan je echter altijd vrijblijvend offertes aanvragen. 

De kosten voor kozijnen plaatsen hangen af van veel verschillende onderdelen. Zo is een draai kiepraam duurder dan een standaard kozijn. Daarnaast heeft ook de totale oppervlakte invloed op de prijs. Zijn je huidige kozijnen aan vervanging toe, zul je dus goed moeten checken wat er allemaal mogelijk is. Zo heb je de beste deal voor je kozijnen!