Hybride warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een all electric warmtepomp en een monoblock warmtepomp, maar wanneer je bezig bent met het verduurzamen van je woning, kom je al snel bij een hybride warmtepomp terecht. Hiermee verlaag je het gebruik van gas en bespaar je dus flink op je energierekening. Dit systeem werkt samen met je bestaande cv-ketel, maar maakt voornamelijk gebruik van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat je woning direct een stuk energiezuiniger is! Je vermindert je aardgasverbruik met ongeveer 60% bij het verwarmen van je woning. Dit is natuurlijk flink, en het is dus logisch dat veel mensen kiezen voor de hybride warmtepomp! Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen: je komt mogelijk in aanmerking voor subsidies voor de aanschaf van de warmtepomp, er zijn genoeg mogelijkheden! Verder is je woning duurzamer, en stijgt de waarde.

Een hybride warmtepomp werkt zo?

Voordat je überhaupt een hybride warmtepomp wilt laten plaatsen, wil je natuurlijk weten hoe deze werkt. Zoals de naam het al zegt, is het een hybride systeem, dat een combinatie van brandstof en elektriciteit gebruikt. Normaal gesproken draait je cv-ketel volledig op aardgas. Wanneer deze echter wordt gecombineerd met een elektrische warmtepomp, creëer je een hybride verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van zowel gas als elektriciteit. De combinatie van hybride warmtepompen en een hybride cv ketel zorgt voor een hoop voordelen!

Wil je een hybride warmtepomp kopen? In dat geval profiteer je direct van een verlaging van je gasverbruik tot wel 60-70%. De meest geavanceerde modellen kiezen automatisch de meest efficiënte verhouding tussen elektriciteit en gas, afhankelijk van de actuele energieprijzen. Er zijn allerlei verschillende soorten te krijgen, dus het is goed om je in de mogelijkheden te verdiepen. Dit zorgt ervoor dat je altijd profiteert van de meest goedkoopste optie, ongeacht de schommelingen in energieprijzen over de komende vijftien jaar. Dit is iets waar de laatste tijd veel mensen last van hebben gehad. Een flinke afrekening van je energieleverancier zagen we vaak voorbij komen. Hier heb je gelukkig geen last meer van!

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel

Met een hybride warmtepomp gebruik je minder aardgas. De hybride warmtepomp gebruikt namelijk de lucht van buiten om de lucht binnen te verwarmen. Dit type warmtepomp is over het algemeen kleiner dan andere modellen. Hierdoor ben je dus nog deels afhankelijk van je nieuwe of huidige cv-ketel. Toch kun je direct flink besparen op je energierekening, omdat je gasverbruik flink omlaag gaat. Het is dus al een flinke stap in de goede richting wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp samen met een cv-ketel.

Hybride warmtepomp

Wat is een hybride installatie?

Een hybride installatie is de combinatie van een cv-ketel met een hybride warmtepomp. De warmtepomp is verantwoordelijk voor 80-95% van de verwarming. De cv-ketel blijft echter nog steeds betrokken bij het verwarmen van het tapwater in de badkamer en keuken. Alleen bij extreem koud weer, rond het vriespunt of lager, neemt de cv-ketel het over om de ruimtes in de woning te verwarmen. De meeste hybride warmtepompen zorgen ervoor dat het efficiënter is om op dat moment gas te gebruiken om de woning te verwarmen. Door te kiezen voor een hybride verwarmingssysteem kun je dus besparen op je gasverbruik, zelfs als je nog niet volledig kunt overstappen naar gasvrij wonen. Dit maakt de hybride warmtepomp een ideale duurzame optie voor huishoudens die hun cv-ketel nog niet willen vervangen, maar toch willen besparen op aardgas. Toch is een nieuwe hr ketel zuiniger, maar niet voor iedereen weggelegd.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de €7.500 en €15.000. Kies je voor de beste hybride warmtepomp op de markt, dan vallen de kosten natuurlijk hoger uit dan wanneer je kiest voor een simpeler model. Verdiep je daarom van tevoren goed in de mogelijkheden en vergelijk altijd offertes met elkaar. Ook kunnen de kosten voor de installatie flink oplopen. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Waarom kiezen voor een hybride warmtepompen?

Een hybride warmtepomp is vooral een slimme keuze bij het renoveren van je woning. Daarnaast kan het ook bij nieuwbouwprojecten een goede keuze zijn. Bij nieuwbouw is er vaak al sprake van uitstekende isolatie, waardoor een standaard warmtepomp vaak gebruikt wordt. Voor bestaande bouw, die minder goed geisoleerd wordt, is een hybride oplossing juist weer een goede keuze. Je kunt zo een duurzamere woning krijgen zonder dat je bestaande radiatoren hoeft te vervangen of grote verbouwingen hoeft te doen. Per situatie kan het dus verschillen wat de beste keuze is, verschillende warmtepompen hebben dan ook verschillende voordelen. Toch is het niet altijd de voordeligste oplossing bij renovaties. Een alternatief kan zijn om je huis te isoleren en een zonneboiler te installeren voor het verwarmen van je water. Wij raden altijd aan om in gesprek te gaan met een specialist zodat je advies kan krijgen voor jouw persoonlijke situatie.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een uitstekende optie als je jouw huis op een milieuvriendelijke wijze wilt verwarmen, maar nog niet klaar bent om helemaal van gas af te stappen. Voor veel mensen is het een soort middenweg. Je wilt snel en makkelijk je woning verduurzamen en besparen, maar zonder een grote aanpassing of verbouwing. Voor de beste werking van de hybride warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Bij een matig geïsoleerde hoekwoning of een slecht geïsoleerd huis werkt het minder goed. Hoe beter de isolatie, des te minder de huidige cv-ketel hoeft bij te springen. Wil je de verduurzaming van je woning groot aanpakken, kan het zelfs slim zijn om je woning gelijk te laten isoleren. Je kunt ook kiezen voor een nieuwe cv installatie. Een cv ketel springt soms bij en soms kan een nieuwe cv ketel nodig zijn om meer te besparen. Je profiteert hierdoor nog meer van de voordelen van een hybride warmtepomp.

Vaak zien we dat een huis met energielabel C geschikt voor een hybride warmtepomp. Dit is een richtlijn die gemiddeld een goed beeld geeft van de situatie. Ook is het belangrijk dat er voldoende buitenruimte beschikbaar is voor de buitenunit van de warmtepomp. We horen regelmatig dat er klachten zijn over het geluid, en dit wil je natuurlijk voorkomen.

De isolatie van je woning

Voor een warmtepomp moet je huis goed geïsoleerd zijn. Wanneer je gaat isoleren, moet je kijken naar de isolatie in de muren, vloer en het dak. Kies ook voor ramen dubbel glas of met HR++-glas. Huizen die na 1995 gebouwd zijn, hebben meestal een goede isolatie en hebben vaak een energielabel B.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost tussen de 7.500 en 15.000 euro. Er zijn verschillende soorten en mogelijkheden, dus het kan natuurlijk afwijken. Dit type warmtepomp is een aantrekkelijke optie doordat het zonder grote werkzaamheden geïnstalleerd kan worden en goed aansluit op je bestaande verwarmingssysteem. Tevens is het gewoon een energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Je kunt ook een aantrekkelijke subsidie krijgen voor deze investering. Voor veel mensen is het dus een eenvoudige keuze om voor deze soort warmtepomp te kiezen!

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Voordelen van een hybride warmtepomp

We hebben al een hoop voordelen opgenoemd. Met een hybride warmtepomp kun je je woning verwarmen op een voordelige manier. Om je een duidelijk overzicht te geven, hebben de belangrijkste voordelen nog even op een rij gezet.

Makkelijk te installeren: Voor veel mensen is het belangrijk dat een warmtepomp eenvoudig te installeren is. Gelukkig vereist de hybride warmtepomp geen ingrijpende aanpassingen aan je woning.

Efficiënte werking: Door altijd de meest efficiënte verwarmingsmodus te selecteren, biedt de hybride warmtepomp een goed rendement. Je bespaard tot ongeveer 60-70% op je gas.

Kosten voor de warmtepomp: Iedere soort warmtepomp heeft weer andere kosten. Dit is een belangrijk onderdeel om een keuze te maken. Dankzij de relatief lage kosten is dit een van de meest toegankelijke opties om je woning te verduurzamen, ook met een beperkt budget.

Integratie: Het systeem is werkt goed samen met je bestaande verwarmingsinstallatie en radiatoren, hierdoor is een volledige vervanging niet nodig. Makkelijk om de overstap te maken dus!

Slimme energiekeuze: De warmtepomp kiest automatisch voor de meest energie-efficiënte manier om je woning en water te verwarmen, waardoor je zowel je CO2-uitstoot als je energierekening verlaagt.

Subsidies en leningen: Van subsidies tot aantrekkelijke leningen, er is genoeg mogelijk als het gaat om de hybride warmtepomp. Hierdoor is het ook weer makkelijker om de overstap te maken.

Aandachtspunten bij een hybride warmtepomp

Onderhoud: Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de warmtepomp optimaal te laten functioneren. Je zorgt er voor dat je hiermee de levensduur verlengt, dus het is slim om hier goed over na te denken.

Geluid van de buitenunit: Het geluid dat een warmtepomp produceert, is iets waar veel over gesproken wordt. Hoewel de buitenunit geluid produceert, kan een goede plaatsing of een geluiddempende omkasting de overlast verminderen.

Niet volledig gasvrij: Voor mensen die volledige van het gas af willen stappen is dit niet de juiste keuze. Hoewel de hybride warmtepomp het gasverbruik flink vermindert, biedt het niet de mogelijkheid om helemaal van het gas af te gaan.

Het is belangrijk om de voor en nadelen goed te bekijken zodat jij een goede keuze kunt maken!