Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Houten kozijnen

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Op zoek naar kozijnen die zowel duurzaam als tijdloos zijn? Houten kozijnen biedt een prachtige oplossing. De natuurlijke schoonheid en het vakmanschap van houten kozijnen voegen een unieke charme toe aan elke woning. Dit materiaal biedt een uitgebreide keuzevrijheid in houtsoorten, kleuropties en details in het freeswerk. Lees verder voor een diepgaande blik op de voordelen, het onderhoud en de investering die gepaard gaan met het kiezen voor kozijnen van hardhout.

Waarom kiezen voor kozijnen van hardhout?

Hardhout staat bekend om zijn duurzaamheid en esthetische waarde, waardoor het een populaire keuze is voor zowel ramen als deuren. Hier zijn enkele redenen waarom maatwerk houten kozijnen een uitstekende keuze is voor jouw kozijnen:

  • Perfect voor landelijke en klassieke woningen: Woningen met een landelijke of klassieke uitstraling hebben natuurlijk bijpassende kozijnen nodig. Houten kozijnen zijn hiervoor de perfecte optie. Deze sfeer zul je met kunststof kozijnen namelijk niet krijgen.
  • Warme en sfeervolle uitstraling: Hardhout straalt een natuurlijke sfeer uit. Dankzij de unieke patronen en structuren van elke houtsoort, brengt een hardhouten kozijn een warme, tijdloze sfeer in elke ruimte.
  • Goede isolatie: Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het een groot voordeel dat houten kozijnen goede isolatie bieden. Hierdoor is een van de beste keuzes is voor raam- en deurkozijnen. Gecombineerd met hoogrendementsglas en een professionele afwerkingen garanderen hardhouten kozijnen uitstekende isolatieprestaties.
  • Lange levensduur: Zowel tropisch als Europees hardhout zijn ideaal voor buitengebruik. Wanneer je kiest voor hoogwaardige kwaliteit, zul je zien dat de levensduur erg lang is. Met een kwalitatieve afwerking zijn deze kozijnen de eerste 15 jaar onderhoudsvrij. Met regelmatig onderhoud kan een houten kozijn tot wel 50 jaar meegaan.
  • Ruime keuze aan mogelijkheden: Door de stevigheid van hardhout zijn grote overspanningen en dus brede raampartijen mogelijk, wat vergelijkbaar is met de mogelijkheden die aluminium biedt. Stalen kozijnen zijn overigens ook erg sterk. Daarnaast zijn de functionaliteiten ook eindeloos. Kies daarom voor houten kozijnen op maat.
  • Eenvoudig te repareren en te schilderen: In tegenstelling tot andere materialen zoals kunststof of aluminium, laat hardhout zich gemakkelijk bewerken. Heb je oude kozijnen, dan is het soms zelfs mogelijk om te kiezen voor renoveren in plaats van nieuwe plaatsen. Kleine beschadigingen herstellen of een nieuwe kleur aanbrengen? Met houten kozijnen is dit eenvoudig te realiseren.

Houten kozijnen combineren dus het beste van twee werelden: ze bieden een geweldige uitstraling aan je woning terwijl ze ook functioneel superieur zijn door hun isolatievermogen en duurzaamheid. Kies je voor houten raamkozijnen, profiteer je dus van veel voordelen. Of je nu gaat voor de natuurlijke look of een geschilderde afwerking, nieuwe houten kozijnen zijn een investering die schoonheid en comfort aan je huis toevoegt.

Houten kozijnen

Wanneer je overweegt om je woning te verfraaien of te renoveren met een houten deurkozijn, is een van de eerste vragen die opkomt: “Wat gaat dat kosten?” De prijs van houten kozijnen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het type kozijn, de keuze van het hout, de afwerking en de omvang van het project. Je kunt dus je gewenste houten kozijnen stellen en hieronder vind je een uitgebreid overzicht van wat je kunt verwachten qua kosten.

Factoren die de kosten van hardhouten kozijnen beïnvloeden

De kosten voor houten kozijnen hangen natuurlijk af van veel verschillende dingen. Doordat er zoveel mogelijk is, loopt de prijs flink uiteen, en dat komt door een aantal belangrijke factoren:

  • Type kozijn: De keuze tussen vaste, draaiende of kantelende kozijnen heeft invloed op de prijs. Wil je speciale kozijnen, maatwerk of bepaalde functies, dan worden de kosten natuurlijk hoger. Speciale vormen en maten kunnen ook de kosten opdrijven.
  • Houtsoort: De keuze van het hout speelt een belangrijke rol. Aangezien de materialen altijd een flink onderdeel zijn van de totale prijs, is dit een grote factor. Duurzame tropische hardhoutsoorten zoals meranti, mahonie hardhout of Eiken hebben een hogere prijs dan standaard houtsoorten, maar bieden op lange termijn meer waarde door hun levensduur en onderhoudsgemak. Dit is dus altijd iets dat je zelf moet overwegen.
  • Afwerking: De afwerking, zoals de keuze van de verf, beits of lak, en of het hout voorbehandeld is tegen weersinvloeden, kunnen de prijs van jouw nieuwe kozijnen beïnvloeden. Ook dit is iets wat een groot onderdeel is van de prijs en per bedrijf kan verschillen. Daarom is het altijd goed om meerdere offertes aan te vragen. Wel is een hoogwaardige afwerking van groot belangrijk, dus probeer niet voor de goedkoopste optie te kiezen. Een hoogwaardige afwerking beschermt het hout tegen verrotting en UV-schade, waardoor het langer meegaat.
  • Extra opties: Opties zoals dubbel glas, inbraakwerend beslag of een specifieke kleur kunnen de kosten verhogen, maar dragen bij aan de functionaliteit en natuurlijk de sfeer en uitstraling van je kozijnen. Je kunt dus de allerbeste materialen kiezen en een op maat gemaakt houten kozijn bestellen, maar dan zullen de kosten een beetje oplopen.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Gemiddelde kosten voor houten kozijnen

Met de bovengenoemde factoren in gedachten, variëren de kosten voor hardhouten kozijnen doorgaans van €450 tot €1.250 per vierkante meter. Natuurlijk is dit een schatting, maar dit komt doordat er zoveel verschillende factoren zijn. Het voordeel hiervan is natuurlijk wel dat je het precies kunt aanpassen op je eigen wensen. Daarnaast kun je voor een lager tarief toch al hele mooie kozijnen krijgen. Alleen zul je zien dat speciale functionaliteiten en opties snel de prijs later toenemen. Je kunt online houten kozijnen bestellen en er is keuze uit een ruim assortiment.

Tips om kosten te besparen

Hoewel houten kozijnen een investering zijn, zijn er manieren om kosten te besparen zonder in te boeten op kwaliteit:

Vergelijk offertes: Door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken, kun je de beste deal vinden voor jouw specifieke situatie. Je ziet hierdoor gelijk wat de verschillen zijn qua diverse opties maar ook qua kwaliteit.

Kies de juiste houtsoort: Overweeg houtsoorten die een goede balans bieden tussen kosten en duurzaamheid. Dit is iets wat sommige mensen niet goed overwegen maar wat wel ontzettend belangrijk is. Sommige minder bekende houtsoorten bieden vergelijkbare kwaliteiten tegen een lagere prijs.

Simpele afwerking: Denk na over de afwerking, dit heeft veel invloed op de prijs. Een duurzame afwerking kan de onderhoudskosten op lange termijn verlagen. Echter zorgt een eenvoudige afwerking wel weer voor een lagere investering.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Houten kozijnen zijn milieuvriendelijk

Houten kozijnen worden beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke opties vanwege verschillende factoren. Ten eerste wordt hout beschouwd als een vernieuwbaar materiaal. Het kan namelijk worden geplant en geoogst. Dit maakt het een duurzame keuze voor kozijnen, vooral als het afkomstig is van snelgroeiende, inheemse bomen. Daarnaast vereist hout weinig energie voor de kap en het transport. Dit geldt vooral als het lokaal wordt verkregen. Bovendien is hout gemakkelijk te bewerken en te repareren, waardoor de levensduur van de kozijnen wordt verlengd en er minder behoefte is aan vervanging. Mits het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen en gecertificeerd is door labels zoals FSC of HOUT100%, kan hout een zeer milieuvriendelijke optie zijn voor kozijnen. Dit draagt weer bij aan een meer circulaire en duurzame bouwsector.

Snel de beste kozijnen specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de kozijnen specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Houten kozijnen onderhouden

Je moet ieder jaar een aantal stappen doorlopen om houten kozijnen goed te onderhouden en schoon te maken. Maak een mild sopje en veeg voorzichtig het kozijn schoon met een zachte doek aan de buitenkant. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de verf of lak kunnen beschadigen. Spoel het kozijn daarna af met lauw water om vuil en schoonmaakmiddel te verwijderen. Het is handig om dit te doen tijdens het ramen wassen. Hoewel het meestal genoeg is om eenmaal per jaar schoon te maken, kun je dit beter ook in de lente en herfst doen. Smeer ook het hang- en sluitwerk jaarlijks in met teflonspray, maar gebruik geen olie. Hierdoor kan vuil zich gaan ophopen. Als je tijdens het schoonmaken problemen zoals houtrot tegenkomt, vraag dan advies aan specialisten om je kozijnen optimaal te blijven onderhouden.