Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Alle informatie over het verbruik van een warmtepomp.

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een warmtepomp. Waarom? Omdat deze de energie uit de omgeving haalt en deze dan om kan zetten in bruikbare warmte voor warmwater of om te koelen of voor de centrale verwarming. Er wordt elektrische energie gebruikt door de compressor en een aantal onderdelen van de warmtepomp gedurende dit proces. Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp of een ander type warmtepomp? Daar moet je even voor gaan zitten en dan krijg je een beter beeld van hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp precies.

Meer over verbruik warmtepomp

Hoeveel stroom er door een warmtepomp wordt verbruikt hangt af van een aantal factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de warmtebehoefte van je woning en ook van het rendement van je warmtepomp. Dit wordt in COP uitgedrukt. Als je precies wil weten wat je warmtepomp verbruikt moet je een paar dingen weten. Je moet als eerste weten hoeveel energie er nodig is om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien en je moet weten met welk rendement de warmtepomp de warmte uit je omgeving om kan zetten in nuttige warmte.

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp

Warmtebehoefte berekenen

De warmtebehoefte van je woning hangt af van een paar factoren. Dit gaat over de grootte van je woning, het aantal mensen in het huishouden, de gewenste hoeveelheid warm water en de mate van isolatie van de woning.  

Rendement warmtepomp

Goed om te weten is dat het rendement van een warmtepomp uit wordt gedrukt in een getal en dat wordt uitgedrukt in COP. Hoe hoger hierbij de COP is, hoe minder elektriciteit de warmtepomp gebruikt.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Warmtepomp verbruik per jaar

Aan de hand van een voorbeeld leggen we je uit wat een warmtepomp verbruikt. Het gaat hierbij over een volledig elektrische warmtepomp, bij een all-electric woning. De woning is voorzien van een CV ketel op gas en heeft een rendement van 95%. In totaal wordt er per jaar 1600 m3 aan gas verbruikt en per jaar is er 40 m3 nodig om te koken. Zonnepanelen zijn er niet aanwezig, en het gasverbruik kan dan berekend worden op basis van het verwarmen en gebruik van warm water. Dit komt neer op 1600 m3- / -40m3 = 1560 m3.

De verwarming en het warm water via de cv staan op de gasrekening en dat is dan 1200 x 1,45 + 360 x 3,50 = 3000 euro. Je wil juist om deze reden misschien een cv ketel op gas inruilen voor een elektrische warmtepomp. Maar dan moet je wel weten hoeveel warmte de cv ketel in kWh levert. Je krijgt dan 1560 m3 gas x 9,27 kWh en dan komt uit op 14.461 kWh.

Als je nu de cv gaat vervangen voor een warmtepomp dan kan een rendement van 480% worden behaald. Gebaseerd op het leveren van dezelfde hoeveelheid warmte (14.461/4,8 = 3.013 kWh). Het stroomverbruik is dan 1273 euro per jaar (2900 kWh x 0,40 + (3.013-2.900 kWh) x € 1,00 = € 1.273,-.

Waar kies jij voor?

Dus hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp hangt af van het type warmtepomp. Dit kan voor jou allemaal berekend worden. Ga dan een all electric warmtepomp vergelijken met een hybride warmtepomp en ga dan zoals hierboven uit van een gemiddeld huishouden. Als je je eigen gegevens hebt, ook van de cv installatie, dan kun je het ook op je eigen gegevens laten berekenen. Zo heb jij een goed beeld van het stroomverbruik warmtepomp en kun je kiezen of dat jij er ook van gaat profiteren. Een warmtepomp gebruikt stroom, maar toch kan het een goedkopere optie zijn voor je woning.

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden