Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Hoe werkt een warmtepomp?

Alle informatie over de werking van een warmtepomp.

Je wil graag een antwoord op de vraag hoe werkt een warmtepomp. Deze vraag wordt hier beantwoord. Een warmtepomp kan warmte uit lucht halen, maar ook uit de bodem en uit het water. Door deze warmte naar een nog hogere temperatuur te brengen kun jij er je woning mee verwarmen bijvoorbeeld. 
Warmtepomp vergelijken

Werking warmtepomp verder uitgelegd

De vraag die centraal staat is hoe werkt een warmtepomp? Soms wordt de werking van een warmtepomp met een koelkast vergeleken. Dit komt omdat het principe hetzelfde is, maar dan is het omgekeerd. Als je een koelkast hebt dan kan deze de warmte uit de lucht halen in de koelkast en die wordt naar buiten verplaatst. De koelkast bevat lucht en die is dan koud. Maar de warmtepomp zal uit de buitenlucht warmte halen en die verwarmt het dan voor de verwarming. Zorg dat je weet hoe de hybride warmtepompen werken. Maar er zijn ook nog meer modellen met een soortgelijke werking. Dus het antwoord op de vraag hoe werkt een warmtepomp, hangt af van welk type warmtepomp je kiest. Hybride warmtepompen zijn bijvoorbeeld erg populair, maar ook de andere modellen doen het goed. Ontdek zelf welk model jij wil gebruiken en of je je cv installatie nog wel of niet er naast wil gebruiken.

Soms is de centrale verwarming wel prettig, maar als je eenmaal een warmtepomp gebruikt, kan het ook zijn dat je niet meer anders wil en de cv installatie laat voor wat het is.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Welk type warmtepomp kies je?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen maar welke kies jij dan? Je moet weten dat er verschillen zijn en dat heeft te maken met de bron waar een warmtepomp de warmte uit kan halen en dan is er nog een verschil en dat gaat over het middel waar de warmtepomp de warmte aan af gaat geven. De warmte die de warmtepomp afgeeft is bruikbaar en zo kun je iets verwarmen en het verwarmde water direct gebruiken. Misschien denk je aan warm tapwater? Ga dan na wat de mogelijkheden zijn, want steeds meer mensen ervaren de voordelen. Ontdek de verschillende type warmtepompen hieronder en ontdek wat je kunt doen als het extreem koud is en welke rol de buitenlucht hierin speelt.

Hoe werkt een lucht water warmtepomp

Het is fijn om te weten hoe een lucht-water warmtepomp werkt. Deze kom je namelijk het meest tegen en de warmte wordt dan uit de lucht gehaald en afgegeven aan het verwarmingswater. Een ingewikkelde installatie is hierbij niet nodig. 

Hoe werkt een hybride warmtepomp

Dan is er nog de hybride warmtepomp. Hierbij werken een warmtepomp en een cv-ketel samen. Is er op een vast moment meer warmte nodig? Dan kan een cv-ketel daarbij helpen. Dit wordt vaak gedaan als het erg koud is, in de winter bijvoorbeeld. Dus je hybride warmtepomp werkt samen, als je dat wil, met je centrale verwarming. Je krijgt meer bruikbare warmte en je ontdekt wat een warmtepomp gebruikt aan middelen.

Hoe werkt een boiler

Ook een warmtepomp boiler kan je tegenkomen en dat is een pomp die warmte afgeeft aan het tapwater. Dit is dan opgeslagen in de boiler zelf. Meestal gebruikt deze lucht en het kan dan buitenlucht zijn maar soms ook de ventilatielucht die af wordt gevoerd. 

Hoe werkt een bodem warmtepomp

Een warmtepomp kan ook werken met bodemwarmte en zoals de naam al zegt wordt de warmte dan ook echt uit de bodem gehaald. Sommige mensen nemen het een grondgebonden warmtepomp. Dit heeft een voordeel en dat is dat de bodemtemperatuur vrij constant is. Het werkt dan ook efficiënt bij een lage buitentemperatuur. 

Hoe werkt een bodem water warmtepomp

Een warmtepomp op grondwater kan ook nog, hierbij wordt de warmte van het grondwater ingezet als verwarming of als koeling of warm water. Dit noemen ze ook wel een warmte-koudeopslag. Dit wordt bij kantoren veelal gebruikt.

Je hebt nu een antwoord op de vraag hoe werkt een warmtepomp. Dit kan je overtuigen om er zelf ook voor te kiezen. Als je namelijk weet hoe een warmtepomp werkt, dan kun je nog nagaan of je voor hybride warmtepompen kiest of denkt aan een all electric warmtepomp. Ontdek zelf ook of dat een elektrische warmtepomp misschien een optie voor jou is, of een lucht lucht warmtepomp. Er zijn mogelijkheden genoeg, als je de voordelen maar inziet en je erin gaat verdiepen.

Offerte aanvragen via Vakma

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden