Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Dakisolatie, informatie en advies

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Bij het verduurzamen woning, denk je direct aan isoleren. Het isoleren van je dak is een slimme zet als je wilt besparen op je energierekening. Daarnaast wordt het thuis ook nog eens een stuk comfortabeler. Door goede dakisolatie te plaatsen, kun je flink voorkomen dat warmte verloren gaat. Dit is een groot voordeel omdat het zorgt vooreen besparingen op je energiefactuur. Vooral met de huidige energieprijzen, scheelt dat een hoop geld. Wil je meer weten over de kosten, subsidies, en geschikte isolatiematerialen voor dakisolatie? Hier vind je handige tips en up-to-date informatie over alles wat met dakisolatie te maken heeft. Ook kunnen we je helpen met een geschikte dakisolatie specialist vinden.

Wat is dakisolatie?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat dakisolatie is. Dakisolatie zorgt voor het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten. 2 Belangrijke voordelen dus! Zonder goede isolatie verliest een huis gemiddeld 25% tot 30% van zijn warmte via het dak. Dit is natuurlijk erg zonde, en helemaal niet nodig. Door je dak goed te isoleren, houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat het hele jaar door. Veel mensen denken dat je alleen in de winter profijt hebt van goede isolatie, maar in de zomer is dit ook erg handig! Of je nu een plat dak of een hellend dak hebt, dakisolatie is een slimme investering die zich snel terugverdient. Daarnaast verhoogd het ook de waarde van je woning.

Dakisolatie betekent dat je een isolatielaag aanbrengt tussen de binnenlucht en de buitenlucht, zodat de warmte in de woning blijft. Door goed isolatiemateriaal, voorkom je dat de lucht ontsnapt. Warmte stijgt van nature, dus een goed geïsoleerd dak helpt om de warmte binnen te houden tijdens koude maanden en buiten te houden tijdens warme maanden. De belangrijkste functie hierbij, is uiteraard dat je eenvoudig de kosten voor je energie kunt verlagen.

Dakisolatie

Voordelen van dakisolatie

Dakisolatie zorgt voor een aantal belangrijke voordelen, ongeacht of je een plat dak of een schuin dak gaat isoleren. Vrijwel iedereen kan dus profiteren door goede dakisolatie. Door je dak te isoleren, kun je flink besparen op je energiekosten dankzij de goede isolatiewaarde. Natuurlijk is het dan welk belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige kwaliteit isolatiemateriaal en een goede plaatsing hiervan. Het isoleren van een schuin dak, bijvoorbeeld, helpt om warmteverlies te minimaliseren en zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. Je kunt trouwens zelfs je zoldervloer isoleren, dit scheelt al een hoop!

Je kunt kiezen om je dak van binnenuit te isoleren dit is vaak iets makkelijker. Maar je kunt ook van buitenaf isoleren, dit kan in bepaalde gevallen zelfs voor een betere isolatie zorgen. Bij een hellend dak kan het aanbrengen van een dampremmende laag essentieel zijn om vochtproblemen te voorkomen. Je ziet regelmatig dat wanneer isolatie van buitenaf verkeerd is aangebracht, mensen problemen krijgen met vocht, en dit wil je voorkomen! Voor platte daken en schuine daken zijn ecologische isolatiematerialen beschikbaar die milieuvriendelijk en effectief zijn. Zo wordt je woning niet alleen duurzaam, maar is zelfs het materiaal duurzaam!

Ook het isoleren van de zoldervloer kan ook een effectieve manier zijn om energie te besparen zonder de bestaande dakbedekking te verwijderen. Per situatie is dit verschillend. Vandaar dat het slim is om je goed te laten adviseren. Of je nu dampremmende folie gebruikt of kiest voor isolatie bovenop je dak, dakisolatie is een investering die zich snel terugbetaalt. Daarnaast is het ook een stuk fijner als je woning warm blijft in de winter, of juist koel in de zomer!

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Wat kost dakisolatie?

De kosten, daar wil je natuurlijk alles over weten voordat je de isolatie gaat laten aanbrengen. De kosten voor dakisolatie liggen gemiddeld tussen de €20 en €100 per vierkante meter. Dit is natuurlijk wel erg ruim genomen. Dit prijsverschil komt door verschillende factoren, zoals het type woning, het gebruikte isolatiemateriaal, en de kosten voor het plaatsen en nog een aantal andere zaken. Je ziet dat per geval de kosten uiteenlopen, een offerte op maat voor je dakisolatie aanvragen is daarom een slimme keuze!

Invloed van het daktype op de kosten

Het soort dak dat je wilt isoleren, heeft ook flink wat invloed op de kosten. Zowel het materiaal als de installatie kunnen namelijk flink verschillen in de totaalprijs. De isolatiemethode speelt hierbij ook een belangrijke rol. Je zult dus goed moeten checken wat voor jou de beste optie is.

Voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit betaal je gemiddeld tussen de €1500 en €2500.Als we dit vergelijken met de rest, zie je dus dat de kosten hiervoor relatief laag zijn. Kies je ervoor om een schuin dak van buitenaf te isoleren, dan liggen de kosten gemiddeld tussen de €3500 en €4500. Dit is dus al snel 2 keer zo duur. De kosten voor het isoleren van een plat dak vallen hier tussenin, met een gemiddelde prijs van €3000 tot €4000. Bekijk dus samen met een specialist wat voor jou de kosten zullen zijn, en natuurlijk hoeveel je kunt gaan besparen!

Subsidie voor dakisolatie om de kosten te verlagen

Vraag je je af of je subsidie kunt krijgen voor dakisolatie? Dit is zeker iets waar je naar moet kijken als je je huis gaat verduurzamen. Als je het slim aanpakt, kun je via de ISDE-subsidie ongeveer dertig procent van je investering terugkrijgen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je investering lager is, en dat je terugverdientijd korter is. Deze subsidie wordt verstrekt door de rijksoverheid. Er zijn natuurlijk wel bepaalde eisen aan verbonden. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je binnen twaalf maanden twee of meer delen van je huis laten isoleren, zoals de vloer of muren. Als je alleen dakisolatie wilt laten plaatsen, moet je dit combineren met een andere maatregel, zoals de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. We zien over het algemeen dat mensen die kijken naar de optie dakisolatie, ook checken of er nog meer mogelijk is qua verduurzaming. Het nadeel is dat je natuurlijk in een keer een grote investering moet doen, maar daardoor is je huis wel in één keer helemaal duurzaam en klaar voor de toekomst!

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze regeling is bedoeld voor particuliere huiseigenaren, er zijn jaarlijks een hoop mensen die er gebruik van maken, en dat is logisch! Het beidt namelijk een groot voordeel. Er zijn twee manieren om in aanmerking te komen voor isolatiesubsidie:

Twee of meer isolatiemaatregelen: Bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Onze tip: vraag aan een isolatie specialist wat voor jou het meest rendabel is. Met deze subsidieregeling kun je de kosten van deze maatregelen in ongeveer drie jaar terugverdienen. Dit scheelt dus nogal!

Combinatie van één isolatiemaatregel met een duurzame energieoplossing: Bijvoorbeeld dakisolatie in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. We zien vaak dat mensen door deze combinatie bijna helemaal zelfvoorzienend kunnen worden in hun energie!

Het is belangrijk om te weten dat het isolatiemateriaal door een professioneel bedrijf moet worden aangebracht om voor de subsidie in aanmerking te komen. Sommige mensen zien dit als een nadeel, maar dit is het zeker niet! Wanneer je dit zelf wilt aanbrengen, kan er namelijk van alles fout gaan. Daarnaast ben je bij een erkend isolatiebedrijf, zeker dat. het goed gebeurd, heb je garantie, en kun je de subsidie krijgen!

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

Plat dak isoleren

Een plat dak kan zowel van buitenaf als van binnenuit worden geïsoleerd. Bij een plat dak isoleren, heb je dus meerdere opties. Het is ook mogelijk om bovenop de bestaande dakbedekking te isoleren. Wel is dit natuurlijk afhankelijk per situatie. De voorkeur gaat vaak uit naar isolatie van buitenaf, ook wel warm dakisolatie genoemd. Hierbij wordt de isolatielaag aan de buitenkant van het platte dak aangebracht, bovenop de dragende constructie. Zo wordt de isolatie aangebracht op de juiste manier. Voor deze methode zijn kunststof isolatiematerialen zoals PIR-platen, XPS-platen of EPS-platen zeer geschikt. Wil je weten wat de dakisolatie kosten hiervoor zijn, dan is het slim om een offerte op te vragen.

Isolatie bovenop de bestaande dakbedekking, zoals bitumen of EPDM, is ook mogelijk in sommige gevallen. Het kan zijn dat dit niet ideaal is, maar dit verschilt per geval. In dit geval zorgt de bestaande dakbedekking als waterdichte laag. Als je van buitenaf isoleert, moet je met verschillende zaken rekening houden. Deze methode staat bekend als omgekeerde dakisolatie, en hiervoor worden doorgaans XPS-isolatieplaten gebruikt. Dit is in dit geval het beste isolatiemateriaal.

Je kunt ook isoleren van van binnenuit, dit wordt koud dakisolatie genoemd. Hierbij wordt de isolatielaag aan de binnenzijde van het dak geplaatst. Laat je altijd goed adviseren door een specialist over het geschikte isolatiemateriaal. Hiervoor worden vaak minerale wolsoorten zoals steenwol of glaswol gebruikt, maar ook ecologische isolatiematerialen zoals houtvezel of katoen zijn geschikt. Je hebt dus meerdere mogelijkheden! Het is belangrijk om de juiste folies te gebruiken om vochtproblemen te voorkomen bij deze methode van isoleren. Een correcte plaatsing is erg belangrijk. We zien regelmatig dat bij een matige isolatie je nog wel eens problemen kunt krijgen en dit wil je niet.

Schuin dak isoleren

Naast een plat dak, kun je natuurlijk ook een schuin dak isoleren. Hellende daken kunnen, net zoals platte daken, zowel van buitenaf als van binnenuit worden geïsoleerd. Wel kunnen in bepaalde gevallen de kosten hoger uitvallen. Voor isolatie van buitenaf gebruik je vaak PIR-platen of PIR-renovatieplaten. Dit is in dit geval de beste optie voorde isolatie van je dak. Als de dakhelling minder dan 25 graden is, moet je eerst een waterkerende dampopen folie aanbrengen. Dit zorgt voor een hoge isolatiewaarde.

Meestal wordt een schuin dak van binnenuit geïsoleerd, hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van steenwol of glaswol. Ga je van binnenuit isoleren, zijn dit de beste materialen. Je moet hierbij wel rekening houden met dat je een dampremmende folie nodig hebt. Je wilt namaleijk niet dat je schuine dak vocht problemen krijgen.

Ook ecologische isolatiematerialen zoals katoenisolatie of houtvezelplaten worden steeds populairder voor de binnenkant van hellende daken. Deze zorgen voor een goede thermische isolatie. Bij deze materialen is een dampremmende folie vaak niet nodig omdat de vochtopslagcapaciteit best wel hoog is. Voor een nette afwerking na het isoleren, raden we aan om gipsplaten te gebruiken. Dit zorgt voor een goede afwerking.

Je hebt hiernaast nog een mogelijkheid. Namelijk het isoleren en afwerken in één stap. Tijdens het isolatiemateriaal aanbrengen, wordt alles dan in een keer goed afgewerkt. Dit kan met combinaties zoals PIR + Gips, PIR + Fermacell, PIR + OSB, of PIR + Underlayment platen. Deze platen zijn verlijmd met PIR-platen, waardoor je een zeer hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) kunt bereiken. Wil je dakisolatie plaatsen, dan is dit zeker iets om te overwegen!

Snel de beste kozijnen specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de kozijnen specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Van binnenuit of van buiten isoleren?

Bij dakisolatie kun je kiezen tussen isoleren van binnenuit of van buitenaf, en beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ga je dakisolatie aanbrengen, kun je beide overwegen. Wij raden je aan om je goed te laten adviseren, per geval kan het namelijk verschillen wat beter is.

Dak isoleren van binnenuit is vaak eenvoudiger en goedkoper, omdat er geen dakbedekking verwijderd hoeft te worden. Dit kan dus zeker een goede optie zijn, want door lage kosten, kun je sneller besparen. Het is ideaal voor bestaande gebouwen waar de dakconstructie intact blijft. Perfect voor plat dak isolatie! Met materialen zoals glaswol, steenwol of ecologische isolatiematerialen, kun je een goede isolatiewaarde bereiken. Je zult natuurlijk wel rekening moeten houden met vocht. Kies dus voor waterbestendige isolatieplaten als je je huis gaat isoleren.

Dak isoleren van buitenaf, ook bekend als warm dakisolatie, zorgt voor een betere isolatie. Het kan iets duurder zijn, maar de kwaliteit is ook beter. Hierbij wordt de isolatielaag bovenop de dakconstructie aangebracht. Je zult hierdoor minder last hebben van een koudebrug. Dit is een duurder en het plaatsen kost ook meer tijd en moeite. Wel levert het een hogere energiebesparing op en beschermt de dakconstructie beter tegen weersinvloeden. Je zult dus moeten afwegen, of dit geschikt is voor jou. Voor deze methode worden vaak PIR-, XPS- of EPS-platen gebruikt.

De keuze tussen binnen- en buitenisolatie hangt af van je budget, de huidige staat van je dak en je isolatiedoelen. Laat je goed adviseren en weeg alle voor en nadelen tegen elkaar af!

Ga direct naar

Dakisolatie

Kosten en subsidies

Dakisolatie kosten

Subsidie dakisolatie

Plaatsing

Dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie binnenzijde

Soorten dakisolatie

Plat dak isoleren

Schuin dak isoleren

Zolderdak isoleren

Garagedak isoleren

Dakkapel isoleren

Vele tevreden klanten gingen u voor!

Ik ben echt super tevreden. Ik had niet verwacht dat ik zo’n goede offerte kon krijgen. De prijs is ontzettend meegevallen. Ook is de service van de vakman die is aangedragen erg goed!

 Timo van Dongen