Bespaar tot 40%

Snel de beste vakman gevonden.

Bespaar tot 40%

Direct een offerte

Bodem water warmtepomp

Wij helpen jou om snel een geschikte vakman te vinden!

Uit de aarde kunnen we veel warmte halen. Al vanaf een bepaalde diepte heeft de aarde een constante basistemperatuur van rond de 10 graden Celsius. Nu lijken dit lage temperaturen, maar toch kunnen we dit goed gebruiken. Deze temperatuur blijft ongeveer hetzelfde, zelfs wanneer de lucht erboven veel kouder is. Dit maakt de bodem water warmtepompen erg effectief. Zelfs wanneer de grond bevroren is, omdat het temperatuurverschil tussen de bron en het systeem relatief klein blijft, ook tijdens de koude wintermaanden. Je kunt tegenwoordig dus niet alleen gebruik maken van zonne energie, maar ook van soorten warmtepompen die warmte uit de bodem halen. Wij vertellen je hier meer over de bodem water warmtepomp, zodat je kunt zien of dit iets voor jou is!
Bodem-water warmtepomp

Hoe werkt een bodem water warmtepomp?

Bodem water warmtepompen halen warmte uit de bodem op dezelfde wijze als andere warmtepomptypes energie onttrekken uit bijvoorbeeld de lucht. Het zijn effectieve systemen die profiteren van de omgeving. Zo kunnen we warm tapwater krijgen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Deze warmtepompen halen thermische energie uit de grond en zetten deze over op een koelvloeistof. Deze vloeistof kan een grote hoeveelheid warmte absorberen en afstaan. Hierdoor kunnen wij profiteren!

Zodra de vloeistof verdampt, comprimeert een compressor de damp, waardoor de druk en temperatuur toenemen. Deze warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar (condensor) overgedragen aan het verwarmingssysteem in huis. Hiermee kun jij je vrijstaande woning op een efficiënte manier verwarmen.

Er bestaan twee primaire methoden om geothermische warmte uit de aarde te halen: via horizontale collectoren die net onder het aardoppervlak worden geplaatst, of door middel van verticale sondes die tot wel 100 meter diep de grond in gaan. Zowel horizontaal als verticaal hebben hun voordelen. Welke methode het beste is, hangt voornamelijk af van je situatie.

1. Aanvraag
indienen

2. Offertes
vergelijken

3. Vakman
kiezen

Horizontale captatie bij een bodem water warmtepomp

Bij deze methode dient je tuin eigenlijk als een warmtebron. Je bent dus ook nog eens zelfvoorzienend met deze optie. Op een diepte van ongeveer 75 cm tot 1,5 meter wordt een netwerk van buizen en leidingen in de grond geplaatst. Deze buizen zijn een belangrijk onderdeel van de installatie. Door deze buizen stroomt een vloeistof die warmte uit de aarde onttrekt.

Om een ervoor te zorgen dat je maximaal profiteert van deze soort warmtepomp, wordt geadviseerd om geen plaatsen te plaatsen boven het horizontaal captatienet. De grootte van dit netwerk hangt af van meerdere variabelen, zoals de omgeving de bodemsamenstelling, vochtigheid, en de capaciteit van dit type warmtepomp. Het is daarom noodzakelijk dit eerst te laten onderzoeken. Dieper graven kan helpen om een vochtigere bodem te bereiken, maar dit zal de installatiekosten verhogen. Je zult dus de kosten en de voordelen tegen elkaar moeten afwegen.

Gemiddeld levert dit systeem ongeveer 25 W/m² op. Voor het verwarmen van een woning van 200 m² is dus circa 250 m² vrije grondoppervlakte nodig. Het rendement van het systeem, of de COP, varieert naargelang het seizoen, gezien de buizen zich tussen 70 cm en 1,5 meter onder de grond bevinden. Tijdens een lange en strenge winter kan het rendement van dit systeem dalen.

Verticale captatie bij een bodem water warmtepomp

Heb je minder ruimte, dan is verticale captitatie mogelijk om energie uit de bodem te halen. Hoewel deze optie over het algemeen wat duurder is dan de horizontale variant, is het basisprincipe gelijk. In plaats van een horizontaal netwerk, worden er verticale lussen geïnstalleerd door middel van boringen die variëren van 25 tot wel 100 meter diepte. Er zal dus in de grond geboord moeten woorden om dit verticaal systeem te installeren. De diepte en het aantal van deze boringen hangen af van de grondsoort en de verwachte warmtevraag van de woning, waarvoor een grondonderzoek noodzakelijk is. Dit is dus iets wat behoorlijk kan verschillen per situatie

Voor boringen tot 50 meter is vaak alleen een melding nodig, maar voor diepere boringen is een vergunning vereist. Gelukkig kan een specialist je hierover goed adviseren. Een belangrijk aandachtspunt bij deze methode is de toegankelijkheid van het terrein.

Het is natuurlijk goed om te weten wat de opbrengst kan zijn. De gemiddelde warmteopbrengst per meter geboorde diepte is ongeveer 50 Watt, maar dit kan verschillen afhankelijk van de grondsoort, zoals droge zandgrond.

Via Vakma.nl

Tot 40% goedkoper

Gratis offertes vergelijken

Onafhankelijk advies

Snel een vakman gevonden

Zelf zoeken

Hogere tarieven

Geen zekerheid

Duurt langer

Minder betrouwbaar

De voordelen van een bodem water warmtepomp

Het grootte voordeel van een grond-water warmtepomp is het hoge rendement. Dit ligt namelijk aanzienlijk hoger dan bij een buitenlucht warmtepomp. Een bodem water warmtepomp gebruikt een stuk minder energiekosten voor het verwarmen van de woning. Bovendien kun je met een bodem-water warmtepomp niet alleen je woning verwarmen, maar ook passief koelen. En passieve koeling is natuurlijk erg comfortabel in huis. Een ander pluspunt is dat er een subsidie beschikbaar is, vaak tot ongeveer 30%. Zo kun je de initiële investeringskosten verlagen. Een bijkomend voordeel is dat er voor een bodem-water warmtepomp geen buitenunit nodig is, wat er een stuk aantrekkelijk uitziet en geluidsproblemen kan verminderen. Daarnaast gaat de bodembron van de warmtepomp doorgaans 25 jaar of langer mee. Het is erg duurzaam en dus een goede investering voor de lange termijn.

Is mijn woning geschikt voor een bodem water warmtepomp?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet de woning goed geïsoleerd zijn en voorzien zijn van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast moet de woning geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. Een bodem warmtepomp is een aanzienlijke investering, dus deze moet goed functioneren. Je hebt hiervoor een goede isolatie nodig, bijvoorbeeld volgens de standaard voor woningen gebouwd na 2000. Bovendien kan extra isolatie altijd gunstig zijn, zelfs bij recent gebouwde woningen, omdat dit het warmtevermogen uit de bodembron vermindert en daarmee de investeringskosten voor de bodembron kan verlagen.

Snel de beste warmtepomp specialist vinden.

Wij selecteren gratis en vrijblijvend de warmtepomp specialist die het beste past bij jouw opdracht.

Kosten van een bodem water warmtepomp

De kosten voor een bodem-water warmtepomp variëren, met prijzen die uiteenlopen van ongeveer €17.500 tot €30.000. Wij adviseren je altijd om hiervoor verschillende offertes te vergelijken. Deze prijsrange is afhankelijk van de gekozen technologie, het benodigde vermogen, en het merk van de warmtepomp.